ΗΠΑ: Προβλήματα στις έρευνες για την ρωσική εμπλοκή στις εκλογές

ΗΠΑ: Προβλήματα στις έρευνες για την ρωσική εμπλοκή στις εκλογές

5' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δικηγόροι που συνεργάζονται με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ προσέγγισαν την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας το καλοκαίρι με ένα ειδικό αίτημα: ζήτησαν αντίγραφο της κατάθεσης που είχε δώσει στην επιτροπή, ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, μετέδωσε το CNN.

Ωστόσο, η πρόσβασή τους στο υλικό αυτό δεν κατέστη δυνατή, μετά από την άρνηση των δικηγόρων του Μάναφορτ σε εφαρμογή συμφωνίας με την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας που είχε προηγηθεί. Η πρόσβαση απορρίφθηκε, ενώ οι δικηγόροι του Μιούλερ υποστήριξαν ότι είχαν λάβει σχετική έγκριση.

Πηγές της Γερουσίας αναφέρουν ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί ακόμη αντικείμενο συζήτησης.

Η παραπάνω κατάσταση όπως περιγράφτηκε στο CNN από πολλές πηγές είναι ενδεικτική των προκλήσεων που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν οι επιτροπές του Κογκρέσου που διενεργούν την υπόθεση πιθανής εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ το 2016, αλλά και η έρευνα του FBI για την ίδια υπόθεση που διενεργεί ο Μιούλερ, υπό το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Όσο η έρευνα εντατικοποιείται, τόσο είναι πιο πιθανό το ερευνητικό έργο των τριών επιτροπών να γίνει περισσότερο δύσκολο σχετικά με τα πεδία των ερευνών, το ενδεχόμενο αλληλοκάλυψης, αλλά και την ερευνητική δράση του Μιούλερ.

Οι τρεις επιτροπές στο Καπιτώλιο (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Γερουσία, Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας) σχεδόν ανταγωνίζονται για τις καταθέσεις μαρτύρων και την συλλογή πληροφοριών, ενώ υπάρχει ελάχιστη ενημέρωση -εάν υπάρχει- μεταξύ τους για τις ενέργειες και τα πρόσωπα στα οποία αποστέλλονται κλητεύσεις. Η αρνητική αυτή εξέλιξη καταγράφεται παρά το γεγονός ότι τα μέλη του Κογκρέσου που λαμβάνουν μέρος στις επιτροπές, έχουν δηλώσει ότι θα επιταχύνουν την διεξαγωγή των ερευνών, μέσα στο φθινόπωρο.

Το ερευνητικό έργο των επιτροπών του Κογκρέσου βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές του χρόνου, ενώ οι επόμενοι μήνες θεωρούνται ιδιαιτέρως σημαντικοί για την πορεία των ερευνών, κυρίως από τις καταθέσεις σημαντικών μαρτύρων, αλλά και την συλλογή εγγράφων, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων.

Η εντατικοποίηση των ερευνών στο Κογκρέσο, θεωρείται πιθανό να προκαλέσει “σημεία τριβής” και με την έρευνα που διεξάγει ο Μιούλερ, καθώς οι επιτροπές θα κληθούν να αξιολογήσουν τα στοιχεία των ερευνών για το αν υπήρξε προεκλογική συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, ενώ ο Μιούλερ από την πλευρά του θα πρέπει να προχωρήσει σε νομική αξιολόγηση για την απαγγελία κατηγοριών ή μη.

Από την άλλη μεριά, υψηλόβαθμα στελέχη των επιτροπών του Κογκρέσου εκδηλώνουν την εμπιστοσύνη τους προς αποφυγήν προστριβών με την επιτροπή του Μιούλερ, με δεδομένο τον διαφορετικό προσανατολισμό των ερευνών, καθώς η έρευνα του ειδικού ανακριτή επικεντρώνεται στον εντοπισμό πιθανών ποινικών αδικημάτων και την απαγγελία κατηγοριών. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει απαγγελία κατηγοριών, δεν θεωρείται δεδομένο ότι οι Αμερικανοί πολίτες θα μάθουν για τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας του Μιούλερ.

Η ομάδα του ειδικού ανακριτή έχει ακολουθήσει επιθετική τακτική στην συλλογή των στοιχείων. Σε μια τέτοια περίπτωση, στελέχη της ίσως έχουν αποκτήσει στοιχεία μετά από αιφνιδιαστική έρευνα που έκαναν στην οικία του Μάναφορτ, για την οποία ωστόσο, δεν είχε εκδοθεί το απαραίτητο ένταλμα έρευνας, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο CNN.

Η ομάδα Μιούλερ δεν συνηθίζει επίσης, να ενημερώνει τις επιτροπές του Κογκρέσου για τις κινήσεις της στην πορεία των ερευνών που διεξάγει, ενώ τις παροτρύνει να προχωρήσουν στην εξέταση μαρτύρων με διαδικασία που θα είναι προσβάσιμη στο κοινό, ώστε να είναι πιο εύκολη η συλλογή κι αξιολόγηση πληροφοριών, για την ποινική διερεύνηση αδικημάτων και για να μην υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια στο έργο του ειδικού ανακριτή.

Ωστόσο, τα μέλη του Κογκρέσου που έχουν συμμετοχή στις δύο επιτροπές έρευνας φαίνεται να προτιμούν την κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία στην εξέταση των μαρτύρων. Χαρακτηριστική προς την κατεύθυνση αυτή, η περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, που αναμένεται να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας μέσα στον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, ο ίδιος, αναμένεται να έχει ακρόαση και από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει κάποιες δημόσιες ακροάσεις σημαντικών μαρτύρων μέσα στο φθινόπωρο, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιτροπή διερευνά τώρα τον ρόλο του Πίτερ Σμιθ που εργάζονταν για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να έχει στην κατοχή του, τα ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον, τα οποία είχαν υποκλέψει οι Ρώσοι την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει την περίοδο αυτή, επικεντρώσει την προσοχή της στις προσπάθειες συνεργατών του Τραμπ που έγιναν στο παρελθόν, με στόχο την προώθηση ενός σχεδίου για την κατασκευή Πύργου Τραμπ στην Μόσχα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν στο CNN πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις. Την υπόθεση αυτή, είναι σίγουρο ότι διερευνά και η ομάδα του Μιούλερ.

Παράλληλα, η ίδια επιτροπή προσπαθεί ν’ αποκτήσει το πρόχειρο σημείωμα που σύμφωνα με πληροφορίες έχει την αρχική αιτιολόγηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ. Το σημείωμα αυτό, έχει ήδη στα χέρια του ο Μιούλερ, ενώ η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων θα έχει πρόσβαση σε αυτό μέσω του Λευκού Οίκου κι όχι μέσω του ειδικού ανακριτή. “Είναι προφανές ότι η επιτροπή μας έχει καθυστερήσει στην αποστολή επίσημης κλήτευσης προς τον Λευκό Οίκο, προκειμένου να είναι απολύτως σίγουρο ότι θα λάβουμε τα σχετικά έγγραφα,” δήλωσε με νόημα το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Άνταμ Σιφ που εκλέγεται με το Δημοκρατικό Κόμμα στην Καλιφόρνια.

Από την άλλη μεριά, οι ακροάσεις μαρτύρων που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, καθιστούν πολύπλοκη την κατάσταση του πλαισίου σχέσεων μεταξύ των δύο επιτροπών και του ειδικού ανακριτή. Μετά την ιδιωτική κατάθεση που έδωσε ο Μάναφορτ στα τέλη Ιουλίου στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, με αντικείμενο την συνάντηση που έγινε τον Ιούνιο του 2016 μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και μιας δικηγόρου από την Ρωσία, οι δικηγόροι της ομάδας Μιούλερ προσπάθησαν απεγνωσμένα να λάβουν ένα αντίγραφο της κατάθεσης. Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Μάναφορτ μετά από συνομιλίες με το γραφείο του ειδικού ανακριτή συμφώνησαν να επιτρέψουν την πρόσβαση της ομάδας έρευνας του Μιούλερ, μόνο στα έγγραφα που κατέθεσε ο Μάναφορτ στην επιτροπή κι όχι στο αντίγραφο των ερωτήσεων και των απαντήσεων της ακρόασης, δήλωσαν πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα καθώς μέλος της ομάδας έρευνας του Μιούλερ υποστήριξε ότι έχει δοθεί η έγκριση των δικηγόρων του Μάναφορτ για αντίγραφο των συζητήσεων κατά την ακρόαση, ενώ αργότερα, δικηγόροι της αναφερόμενης επιτροπής στην Γερουσία, έμαθαν από τη νομική ομάδα του Μάναφορτ ότι τέτοια έγκριση δεν έχει δοθεί. Ως άμεση συνέπεια, η επιτροπή δεν παρέδωσε τα σχετικά αντίγραφα. Το πρόβλημα που προέκυψε αρνήθηκαν να σχολιάσουν οι εκπρόσωποι του ειδικού ανακριτή, του Μάναφορτ, αλλά και της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας.

Ο Μιούλερ έχει ιδιωτικά συναντηθεί με τους ηγέτες των τριών επιτροπών που διεξάγουν τις έρευνες στο Κογκρέσο, προκειμένου ν’ αποφορτίσει την κατάσταση και να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν “τριβές” μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων στις έρευνες, για ζητήματα που σχετίζονται με τον χειρισμό των μαρτύρων και τις καταθέσεις τους.

Ωστόσο, η διάθεση πληροφοριών και στοιχείων προς την ομάδα έρευνας του Μιούλερ, παραμένει δύσκολη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή