Θησαυρός κλεμμένων έργων τέχνης στα χέρια των γερμανικών αρχών

Θησαυρός κλεμμένων έργων τέχνης στα χέρια των γερμανικών αρχών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μια σειρά κλεμμένων έργων τέχνης του νεοεξπρεσιονιστή ζωγράφου Γκέοργκ Μπάζελιτς αξίας 2,5 εκατ. ευρώ εντόπισαν οι γερμανικές αρχές αφού οι κλέφτες επιχείρησαν να πωλήσουν κάποια εξ αυτών. Οι εισαγγελείς βρήκαν 15 από τα συνολικά 19 έργα που εκλάπησαν τον Ιούνιο του 2015 και τον Μάρτιο του 2016 από συμμορία της οποίας ο επικεφαλής ήταν κούριερ, ειδικός στη μεταφορά έργων τέχνης. Οι δύο ύποπτοι, ένας 51χρονος οδηγός φορτηγού και ο 26χρονος γιος του, κατηγορούνται ως συνεργοί. Η αστυνομία αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τα έργα που εντοπίστηκαν. Ο εντοπισμός των έργων είναι μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες των γερμανικών αρχών τα τελευταία χρόνια. Η απόκρυψη των λεπτομερειών έγινε ύστερα από σχετικό αίτημα του ιδιοκτήτη των έργων τέχνης. Μυστική παραμένει επίσης η ταυτότητα του ιδιοκτήτη αλλά και ο τρόπος με τον οποίο εκλάπησαν οι πίνακες. Η εκπρόσωπος των εισαγγελέων του Μονάχου Ανε Λάιντιχ είπε ότι τα έργα φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος, αρνήθηκε όμως να πει πού.

Πώληση των έργων

Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια αφότου πατέρας και γιος επιχείρησαν να διαθέσουν κάποια έργα προς πώληση για χρήματα λιγότερα από την αγοραστική τους αξία. Ενας ασφαλιστής ενημερώθηκε σχετικά και κατέφυγε στην αστυνομία, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό του 51χρονου στην Ισπανία. Οι τρεις ύποπτοι δεν είχαν δώσει κατάθεση στην αστυνομία μέχρι αργά χθες το βράδυ. Τα τέσσερα έργα που αγνοούνται ακόμη εκτιμώνται στις 130.000 ευρώ.

Γεννημένος το 1938 και εν ζωή, ο Μπάζελιτς, ζωγράφος και γλύπτης, σπούδασε στην πρώην Ανατολική Γερμανία και μυήθηκε αρχικά στην τέχνη του σοσιαλιστικού ρεαλισμού προτού ανακαλύψει την αφηρημένη τέχνη στο Δυτικό Βερολίνο. Ο Μπάζελιτς έγινε διεθνώς διάσημος ως εκπρόσωπος μιας προσπάθειας αναβίωσης του εξπρεσιονισμού, που είχε αποκηρυχθεί ως «εκφυλισμένη τέχνη» από τη ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ.

Νέοι Αγριοι

Ο Μπάζελιτς ανήκει στο κίνημα που έγινε γνωστό με το όνομα Neue Wilden (Νέοι Αγριοι). Γεννήθηκε το 1938 στη Σαξονία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και το 1956 μετακόμισε στο τότε Δυτικό Βερολίνο, επειδή τον απέβαλαν από τη Σχολή του Ανατολικού Βερολίνου. Σήμερα ζει και εργάζεται μεταξύ Γερμανίας, Ελβετίας, Ιταλίας και Αυστρίας. Eργα του ανήκουν σε σημαντικές συλλογές στο Βερολίνο, στο Μουσείο Ludwig στην Κολωνία, στο Städel στη Φρανκφούρτη, στο Centre Georges Pompidou στο Παρίσι, στο Iδρυμα Beyeler στη Βασιλεία, στην Tate Modern στο Λονδίνο, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Στις αρχές του χρόνου έκθεση με έργα του είχε φιλοξενηθεί στην γκαλερί Γκαγκόσιαν στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή