Με πρόσθετες κυρώσεις απειλεί την Πιονγιάνγκ η ΕΕ

Με πρόσθετες κυρώσεις απειλεί την Πιονγιάνγκ η ΕΕ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει πρόσθετες κυρώσεις εναντίον της Βορείας Κορέας, απαντώντας στη νέα πυρηνική δοκιμή της χώρας και συμπληρώνοντας το νέο πακέτο κυρώσεων που εξετάζει να επιβάλει ο ΟΗΕ στην Πιονγιάνγκ, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, από το Τάλιν της Εσθονίας.

«Σήμερα θα προτείνω στους υπουργούς να εργαστούμε τις επόμενες ημέρες, ώστε να ενισχύσουμε τις αυτόνομες κυρώσεις της ΕΕ», δήλωσε η Μογκερίνι, προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στην εσθονική πρωτεύουσα, όπου αργότερα σήμερα θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών, στην οποία επίσης θα παραστεί.

Η Μογκερίνι εκτίμησε ότι πρέπει «να ενισχύσουμε την οικονομική πίεση στη Βόρεια Κορέα, υποστηρίζοντας μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υιοθετώντας πιο σκληρά οικονομικά μέτρα», τα οποία θα περιλαμβάνουν νέες κυρώσεις από πλευράς της ΕΕ.

«Η ευρωπαϊκή γραμμή είναι απολύτως ξεκάθαρη αναφορικά με το θέμα αυτό: μεγαλύτερη οικονομική πίεση, περισσότερη διπλωματική πίεση και ενότητα με τους περιφερειακούς και διεθνείς μας εταίρους», εξήγησε, εκτιμώντας ότι πρέπει αποφευχθεί «η είσοδος σε ένα σπιράλ στρατιωτικής αντιπαράθεσης, το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, οι οικονομικές κυρώσεις που εξετάζει να επιβάλλει η ΕΕ αφορούν τους τομείς της οικονομίας της Πιονγιάνγκ που επιτρέπουν ακόμη την εισαγωγή ξένων κεφαλαίων στη χώρα, οι οποίοι χρηματοδοτούν τις πυρηνικές δραστηριότητες του καθεστώτος.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν να περιληφθεί στον μαύρο κατάλογο της ΕΕ ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, κάτι που σημαίνει ότι θα παγώσουν τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ένωση και δεν θα μπορεί να ταξιδεύει ή να περνά από το έδαφός της, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σήμερα ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας, καθώς η διεθνής κοινότητα αυξάνει τον ασφυκτικό της κλοιό στην Πιονγιάνγκ, μετά τη νέα της πυρηνική δοκιμή.

Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί μήπως η Ρωσία αρνηθεί να ενισχυθούν οι κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Στόλτενμπεργκ, κατά την προσέλευση του στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, απάντησε: «Υπάρχουν ήδη κυρώσεις που έχουν συμφωνηθεί στον ΟΗΕ και είναι εξαιρετικά σημαντικό να εφαρμόζονται πλήρως».

(Πηγή: REUTERS, AΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή