Ανησυχίες για νέες αποχωρήσεις από τον κύκλο συμβούλων του Τραμπ

Ανησυχίες για νέες αποχωρήσεις από τον κύκλο συμβούλων του Τραμπ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση των σχέσεων μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και οικονομικού συμβούλου του στο Λευκό Οίκο, Γκάρι Κον προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με τον χρόνο παραμονής του στην θέση του, σύμφωνα με δύο πηγές που διατηρούν στενούς δεσμούς με τον Λευκό Οίκο.

Αρκετές πηγές δηλώνουν ότι ο Κον, που είναι διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου έχει εδώ κι αρκετό καιρό προγραμματίσει να παραμείνει στην θέση αυτή, για τουλάχιστον έναν χρόνο. Ωστόσο, κατά το τελευταίο 24ωρο έχει ενταθεί η ανησυχία μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά του για το ενδεχόμενο να δεχτεί πιέσεις και ν’ αποχωρήσει.

Οι ανησυχίες αυτές, προέρχονται από μία αναφορά που δημοσίευσε η εφημερίδα “The Wall Street Journal” και η οποία επιβεβαιώθηκε κι από άλλα αμερικανικά ΜΜΕ συμπεριλαμβανομένου και του Reuters, ότι ο Κον δεν θεωρείται πιθανόν να διοριστεί από τον Τραμπ για την διαδοχή της Τζάνετ Γέλεν στην προεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναφέρει το όνομα του Κον για την θέση αυτή, τον Ιούλιο. Από την πλευρά του, ο Κον παραιτήθηκε από την θέση του προέδρου της Goldman Sachs προκειμένου ν’ αναλάβει καθήκοντα στην κυβέρνηση Τραμπ. “Η πλάστιγγα έχει γύρει για τον Γκάρι. Από εκεί που ήταν στο απυρόβλητο, είναι πιθανό να φύγει. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, ότι ξαφνικά, η δουλειά του Κον στον Λευκό Οίκο έχει ένα μεγάλο ρίσκο μειονεκτήματος,” δήλωσε χαρακτηριστικά μία πηγή.

Ο Κον ήρθε σε σύγκρουση με τον Τραμπ τον προηγούμενο μήνα, ασκώντας κριτική στα λεγόμενα του Αμερικανού προέδρου σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “The Financial Times” σχετικά με την αντίδραση του Τραμπ στα επεισόδια βίας σε διαδήλωση λευκών εθνικιστών στο Σάρλοτσβιλ της πολιτείας Βιρτζίνια.

Μία πηγή κοντά στον Λευκό Οίκο είπε ότι ο Τραμπ θέλει ν’ απολύσει τον Κον. “Τον μισεί, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι περιστασιακό,” τόνισε η ίδια πηγή.

Ο Κον που είναι εβραϊκής καταγωγής και είχε δηλώσει στην εφημερίδα, ότι η αμερικανική κυβέρνηση “πρέπει να κάνει περισσότερα” καταδικάζοντας τους νέο-Ναζί, αλλά και τους λευκούς υπερεθνικιστές. Ο πρώην επενδυτικός τραπεζίτης έδωσε την συνέντευξη αυτή, μετά από παρότρυνση που δέχτηκε από την γυναίκα του, αλλά και τις δύο κόρες του να μιλήσει αν δεν παραιτηθεί. Η συνέντευξη του Κον δόθηκε στην εφημερίδα μετά την “αμοιβαία απόδοση” ευθυνών από τον Τραμπ για τα επεισόδια στις αντιμαχόμενες ομάδες πολιτών που βρίσκονταν στην διαδήλωση.

Παρά το γεγονός ότι ο στόχος της συνέντευξης ήταν να διαφανεί ότι το Κον δεν έχει σχέδια για την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και ότι σχεδίαζε να πιέσει περισσότερο για την υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης που φέρει την υπογραφή του, οι πηγές αναφέρουν ότι τα σχόλια του έχουν εξοργίσει τον Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει διαμορφώσει ανάμεικτα συναισθήματα για αρκετούς από τους συμβούλους του, μερικοί από αυτούς έχουν φύγει από τον Λευκό Οίκο, ενώ άλλοι παραμένουν. “ Οι σχέσεις αλλάζουν.” Εάν ο Γκάρι παραμείνει, αναμένω ότι οι σχέσεις του με τον πρόεδρο θα βελτιωθούν,” δήλωσε πηγή που διατηρεί στενή σχέση με τον Λευκό Οίκο.

Από την άλλη μεριά, πηγή του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Κον παραμένει προσηλωμένος στην δουλειά του, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του να βρίσκεται στην υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ο Κον από την πλευρά του, είχε δηλώσει στο CNBC την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχει “άριστες σχέσεις” με τον Τραμπ, κι ότι οι δύο τους συνεργάζονται ομαλά μαζί.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, REUTERS)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή