Πώς θα ψηφίσουν οι Τούρκοι της Γερμανίας;

Πώς θα ψηφίσουν οι Τούρκοι της Γερμανίας;

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διαμάχη Βερολίνου – Aγκυρας εμπλέκονται, χωρίς να το θέλουν και οι ψηφοφόροι τουρκικής καταγωγής. Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές πολλοί αναρωτιούνται αν θα βρει γόνιμο έδαφος στους  Τούρκους ψηφοφόρους η έκκληση Ερντογάν να μην ψηφίσουν «τα εχθρικά προς την Τουρκία» κόμματα, το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU), το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD) ή τους Πρασίνους (Die Gruenen). 

Πώς θα αντιδράσουν άραγε εκείνη την ημέρα οι Τούρκοι ψηφοφόροι που έχουν γερμανικό διαβατήριο και οι οποίοι ανέρχονται στους 900.000; «Στην πλειοψηφία τους δεν θα επηρεαστούν» υποστηρίζει ο Γιούνους Ουλουζόι του «Κέντρου Τουρκικών Σπουδών και Ερευνών Ενσωμάτωσης»  με έδρα το Έσσεν. «Θα υπάρξουν ασφαλώς ορισμένοι, που θα ακολουθήσουν την εκλογική οδηγία Ερντογάν, αλλά δεν πρόκειται για ορδές», όπως λέει.

Το συγκεκριμένο Κέντρο ανεβάζει στους 700.000 τους ψηφοφόρους τουρκικής καταγωγής, εκ των οποίων οι περισσότεροι ζουν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, στο Βερολίνο, αλλά και σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια. Ο εμπειρογνώμων υποστηρίζει ότι ναι μεν στην πλειοψηφία τους οι τουρκικής καταγωγής ψηφοφόροι είναι μάλλον συντηρητικοί, αλλά στο παρελθόν ψήφισαν αριστερά κόμματα, κυρίως το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD). Πολλοί ως εργάτες ήταν οργανωμένοι σε συνδικάτα και για πολλά χρόνια ήταν προσανατολισμένοι στο SPD.

Σήμερα, ως μετανάστες της δεύτερης και τρίτης γενιάς είναι μέλη σε διαφορετικά κόμματα και αναμειγνύονται ενεργά στην πολιτική. Ο Καζίμ Καγιά, πρόεδρος του τουρκικού αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, πιστεύει ότι πολλοί θα επηρεαστούν από τον Ερντογάν επειδή ο Τούρκος πρόεδρος έχει πολλούς οπαδούς. 

Η Συνομοσπονδία Γερμανικών Εργατικών Ενώσεων (DIDF) από την πλευρά της είναι της άποψης ότι η στάση του Ερντογάν ισοδυναμεί με έμμεση έκκληση για μποϊκοτάζ των εκλογών: «Αυτές οι δηλώσεις επενεργούν αρνητικά στην κοινή μας ζωή, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να μετατρέψει τους ψηφοφόρους τουρκικής καταγωγής σε δικές του μαριονέτες, γι αυτό πρέπει να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην εκλογική διαδικασία». 

Κατά τον πρόεδρο των Τουρκικών Κοινοτήτων, Γκιεκάι Σοφουόγλου  πάντως «η προσπάθεια του Ερντογάν να αναμειχθεί με αυτόν τον τρόπο στις εκλογές, δεν θα κρατήσει τους ψηφοφόρους μακριά από τις κάλπες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή