Το σκοτεινό πρόσωπο της παρουσιάστριας

Το σκοτεινό πρόσωπο της παρουσιάστριας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμφάνιση της 74χρονης Ρι Τσουν Χι στη βορειοκορεατική τηλεόραση, την περασμένη εβδομάδα, ήταν σημάδι ότι κάτι σημαντικό συνέβη. «Η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί σε διηπειρωτικό πύραυλο ήταν απόλυτα επιτυχής», ανακοίνωσε με εμφανή ενθουσιασμό στη φωνή η μετακληθείσα από τη σύνταξη «παρουσιάστρια με τα ροζ». «Ηταν ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του εθνικού πυρηνικού προγράμματος». Το ροζ χανμπόκ, η παραδοσιακή κορεατική ενδυμασία, και τα χαμόγελα δεν μπορούν να κρύψουν την τρομακτικά σκοτεινή όψη των τηλεοπτικών εμφανίσεων της Ρι. Οταν η «εθνική παρουσιάστρια» έκλαψε στην τηλεόραση μεταδίδοντας τον θάνατο του ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ και, πολλά χρόνια αργότερα, του γιου του Κιμ Γιονγκ Ιλ, δεν επρόκειτο απλώς για συγκίνηση.

Επρόκειτο για μήνυμα προς τον βορειοκορεατικό λαό να κλάψει, υποχρεωτικά και αδιάκοπα, για την «τρομακτική συμφορά». Οι μύθοι για τη θεϊκή διασύνδεση της οικογένειας των Κιμ επιτάσσουν να μη γίνονται πολλές δημόσιες τοποθετήσεις από τον ηγέτη, ο οποίος εμφανίζεται κυρίως σε βίντεο να επισκέπτεται ή να εγκαινιάζει, ενώ άλλοι αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τις ουρανόπεμπτες εντολές.

Η Σούκι Κιμ, που δίδαξε αγγλικά στο πανεπιστήμιο των παιδιών της βορειοκορεατικής ελίτ, υποστηρίζει ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει εμφανή χαρακτηριστικά σέκτας, με τους ακολούθους να είναι εγκλωβισμένοι σε ένα ενημερωτικό και γνωστικό κενό που αφήνει περιθώριο μόνο στην κρατική προπαγάνδα. Οταν η τηλεπαρουσιάστρια Ρι ανακοινώνει, με απειλητικό ύφος, ότι κάθε Βορειοκορεάτης είναι μια σφαίρα για την προστασία του «Μεγάλου Ηγέτη», εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύουν ακριβώς αυτό. «Αυτά τα νέα παιδιά δεν είχαν δει ποτέ κάτι διαφορετικό», λέει η Κιμ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή