ΚΟΣΜΟΣ

Στους 96 οι νεκροί του σεισμού των 8,2 Ρίχτερ στο Μεξικό

stoys-96-oi-nekroi-toy-seismoy-ton-8-2-richter-sto-mexiko-2208508

Στους 96 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 8,2 βαθμών που έπληξε το βράδυ της Πέμπτης το νότιο Μεξικό, με περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να χρήζουν βοήθειας, ανέφεραν οι αρχές.

Αξιωματούχοι επιχειρούν να φτάσουν σε απομακρυσμένες, φτωχές και πληγείσες κοινότητες στο νότιο τμήμα της χώρας, για να παράσχουν τροφή και νερό.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Οαχάκα Αλεχάνδρο Μουράτ δήλωσε στην τοπική τηλεόραση ότι ο απολογισμός των νεκρών στην Πολιτεία ανήλθε στους 76. Πρόσθεσε πως με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, τουλάχιστον 12.000 κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός πιθανώς να αυξηθεί.

Ο Μουράτ τόνισε πως 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Οαχάκα χρειάζονται τροφή, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και βοήθεια για την ανοικοδόμηση των κατοικιών τους.

Οι περισσότερες από τις απώλειες που σημειώθηκαν στην Οαχάκα ήταν στην πόλη Χουτσιτάν, όπου περισσότερες από 5.000 κατοικίες καταστράφηκαν.

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης», είπε ο κυβερνήτης.

Ο απολογισμός των ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους είναι 16 στην γειτονική Πολιτεία Τσιάπας και 4 στην Πολιτεία Ταμπάσκο.

Στην Τσιάπας, η οποία βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί, σύμφωνα με τις αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS.