Αγκυρα κατά ΗΠΑ: Δικαστική απόπειρα πραξικοπήματος η δίωξη του Τσαγκλαγιάν

Αγκυρα κατά ΗΠΑ: Δικαστική απόπειρα πραξικοπήματος η δίωξη του Τσαγκλαγιάν

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ, δήλωσε σήμερα ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, σε βάρος του οποίου Αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, ενήργησε μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, τονίζοντας τον παράνομο χαρακτήρα της δίωξης του, την οποία χαρακτήρισε «απόπειρα πραξικοπήματος» μέσω των αμερικανικών δικαστηρίων. 

Η συγκεκριμένη δήλωση περί «δικαστικού πραξικοπήματος» ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά της νέας διένεξης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτείων και της Τουρκίας με επίκεντρο το πρόσωπο του Τσαγκλαγιάν, πλήττοντας περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις που βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο λόγω του «αγκαθιού» που φέρει το όνομα Φετουλάχ Γκιουλέν.   

Ο πρώην υπουργός Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν «προστάτεψε τα συμφέροντα της Τουρκίας όσο διετέλεσε υπουργός Οικονομίας και ενήργησε εντός της νομοθεσίας της χώρας μας και του διεθνούς δικαίου κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του», τόνισε ο Μποζντάγ.

Οι κατηγορίες ενάντια στον Τσαγκλαγιάν «αποτελούν μια επανάληψη της απόπειρας πραξικοπήματος του Δεκεμβρίου από την FETO (το δίκτυο του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν)…μέσα από την αμερικανική δικαστική εξουσία», προσέθεσε αναφερόμενος στις διαρροές του Δεκεμβρίου 2013 για φερόμενες υποθέσεις διαφθοράς στελεχών και συνεργατών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις οποίες ο τελευταίος χαρακτήρισε έργο του Γκιουλέν. 

Τέλος, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης καταδίκασε επίσης την άσκηση διώξεων εις βάρος των Τούρκων αστυνομικών και σωματοφυλάκων που επιτέθηκαν σε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας ότι η άσκηση κατηγοριών βασίστηκε σε καταθέσεις υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και έχουν προκαλέσει «μεγάλη ζημιά» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή