Τουρκία: Κι άλλοι Γερμανοί «όμηροι»

Τουρκία: Κι άλλοι Γερμανοί «όμηροι»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. «Η Τουρκία συγκεντρώνει Γερμανούς ομήρους», είχε εκτιμήσει το καλοκαίρι Γερμανός αξιωματούχος που ασχολείται με τη διαχείριση των γερμανοτουρκικών σχέσεων, μιλώντας στην εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε». Την Κυριακή, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δύο ακόμη Γερμανούς πολίτες χωρίς προφανή λόγο, περιβάλλοντας με ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία την εκτίμηση του αξιωματούχου.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι το ζευγάρι Γερμανών τουρκικής καταγωγής συνελήφθη την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη και ότι ένα από τα δύο μέλη εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερο με περιοριστικό όρο μη εξόδου από τη χώρα. «Ο εφιάλτης τόσων Γερμανών πολιτών, που δεν ήθελαν τίποτε άλλο παρά μόνο να περάσουν τις διακοπές τους στην Τουρκία, συνεχίζεται», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ. «Μπορεί να αφορά οποιονδήποτε σκεφτεί να εισέλθει στην Τουρκία. Μπαίνουν, δεν θεωρούν ότι κινδυνεύουν και ξαφνικά βρίσκονται σε μια τουρκική φυλακή».

Αυτήν τη στιγμή, τουλάχιστον 11 Γερμανοί βρίσκονται σε τουρκικές φυλακές για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ άλλοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς να επιτρέπεται να επιστρέψουν στη Γερμανία. Η υποψία ότι αυτή η τακτική έχει να κάνει με την πρόθεση μελλοντικής «ανταλλαγής κρατουμένων» με τη Γερμανία, ενισχύθηκε μετά την έγκριση του προεδρικού διατάγματος 694 της 15ης Αυγούστου. Οπως σημειώνει η FAZ, το διάταγμα αυτό παρέχει στον Τούρκο πρόεδρο τη δυνατότητα να ανταλλάσσει ξένους κρατουμένους που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές με Τούρκους που κρατούνται στο εξωτερικό «όταν το απαιτεί η εθνική ασφάλεια ή το συμφέρον της χώρας».

Η Γερμανία έχει ενημερώσει τους πολίτες της ότι μπορεί να συλληφθούν στη διάρκεια του ταξιδιού τους στην Τουρκία, αλλά δεν έχει εκδώσει επίσημη ταξιδιωτική οδηγία. Ως απάντηση στη γερμανική προειδοποίηση, η Αγκυρα εξέδωσε το Σάββατο επίσημη ταξιδιωτική οδηγία προς τους Τούρκους να μη μεταβαίνουν στην «αντιτουρκική» Γερμανία, οδηγία που αντιμετωπίστηκε από το Βερολίνο με συγκατάβαση. «Η οδηγία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα στη Γερμανία», σχολίασε ο Σέφερ.

Παράλληλα συνεχίζεται η αντιπαράθεση της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον, καθώς η Τουρκία παρομοίασε χθες με «απόπειρα πραξικοπήματος» την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν σε δίκη στις ΗΠΑ για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή