Καταλωνία: Ενα εκατομμύριο οπαδοί της ανεξαρτησίας

Καταλωνία: Ενα εκατομμύριο οπαδοί της ανεξαρτησίας

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Με το βλέμμα στην 1η Οκτωβρίου, ημερομηνία του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι πλημμύρισαν χθες τους δρόμους της Βαρκελώνης για να τιμήσουν την «Ντιάντα», την εθνική εορτή της Καταλωνίας. Η Μαδρίτη επιμένει ότι το παράνομο δημοψήφισμα δεν θα διεξαχθεί, ενώ η πολιτική ηγεσία της Καταλωνίας δηλώνει ότι όλα είναι έτοιμα και εμφανίζεται διατεθειμένη να διακινδυνεύσει φυλάκιση.

Οι κραυγές «Ανεξαρτησία» και «Καταλωνία» κυριάρχησαν στη διαδήλωση, ενώ ένα γιγάντιο πανό με τη λέξη «Ναι» ταξίδεψε σε όλη την πόλη. Την ίδια ώρα που η ισπανική αστυνομία πραγματοποιεί εφόδους σε τυπογραφεία και άλλες εγκαταστάσεις αναζητώντας ψηφοδέλτια και κάλπες, οι αυτονομιστές καλούν σε πολιτική ανυπακοή. «Δεν θα υπακούσουμε στα δικαστήρια και στους νόμους που επιδιώκουν μόνο να διατηρήσουν την ενότητα της πατρίδας. Το δικό μας δίκαιο βασίζεται στη δημοκρατία και στον λαό», είπε στο πλήθος ο πρόεδρος της οργάνωσης «Καταλανική Εθνική Συνέλευση», Τζόρντι Σάντσες.

Πάνω από 650 δήμοι έχουν παραχωρήσει στις Αρχές της Καταλωνίας χώρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά τμήματα. Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, προερχόμενη από το Podemos, Αντα Κολάου, έχει δηλώσει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει την ψηφοφορία, αλλά δεν θα παραχωρήσει εκλογικά τμήματα θέτοντας σε κίνδυνο δημοτικούς υπαλλήλους. Η Κολάου, που ήταν ανέκαθεν παρούσα στις εκδηλώσεις της «Ντιάντα», απουσίαζε χθες, διότι, όπως δήλωσε, ο θεσμικός της ρόλος δεν της επιτρέπει να ταυτιστεί με μία εκδήλωση υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, και η πρόεδρος της Βουλής της Καταλωνίας, Κάρμε Φορκαντέλ, δηλώνουν ότι διοργανώνουν το δημοψήφισμα εν γνώσει των συνεπειών της ισπανικής νομοθεσίας. Την περασμένη εβδομάδα, η καταλανική Βουλή ψήφισε τον νόμο για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ο οποίος εν συνεχεία ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μαδρίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή