Σουλτς: Αν θέλει η Μέρκελ, να γίνει αντικαγκελάριός μου

Σουλτς: Αν θέλει η Μέρκελ, να γίνει αντικαγκελάριός μου

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τις κόκκινες γραμμές του για έναν νέο μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία παρουσίασε ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, Μάρτιν Σουλτς. Ισότιμη αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών, συνταξιοδότηση το πολύ στα 67 και συγκράτηση των αμυντικών δαπανών είναι οι βασικοί όροι τους οποίους έθεσε ο Σουλτς, ο οποίος επέμεινε ότι φιλοδοξεί να γίνει καγκελάριος και προσέφερε μάλιστα τη θέση της αντικαγκελαρίου στην Αγκελα Μέρκελ. Οι δημοσκοπήσεις, όμως, περιγράφουν μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα και θεωρούν εξαιρετικά πιθανή την κυβερνητική συνεργασία των συντηρητικών της Μέρκελ με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους.

Ο ηγέτης των τελευταίων, Τσεμ Οζντεμίρ, έθεσε και αυτός τις προτεραιότητες του κόμματός του για μια ενδεχόμενη σύμπραξη με τους Χριστιανοδημοκράτες: κλείσιμο των 20 πιο ρυπογόνων σταθμών ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ως κεντρική φιλοσοφία της επόμενης κυβέρνησης. Ενδιαφέρον έχει χθεσινό ρεπορτάζ του περιοδικού «Σπίγκελ», το οποίο εμφανίζει τους Ελεύθερους Δημοκράτες, ένα από τα σκληρότερα κόμματα της Γερμανίας στο ελληνικό ζήτημα, να παρουσιάζει χρέος σε ασφαλιστικές εισφορές ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Η επιθεώρηση παρουσιάζει την είδηση με ιδιαίτερα σκωπτικό τρόπο, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του ηγέτη του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ, «θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό να παίζει κανείς με τους κανόνες. Και επίσης ότι θα πρέπει να πληρώνει εκείνος που κάνει λάθη». Ολα τα βλέμματα, πάντως, είναι στραμμένα στο ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που ενδέχεται να αναδειχθεί τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στη νέα Βουλή. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, παρομοίασε χθες το κόμμα με τους ναζί τη δεκαετία του ’30. Γερμανός εισαγγελέας εξετάζει, εξάλλου, προσφυγή εις βάρος του στελέχους του κόμματος, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο οποίος κατηγορείται για διασπορά μίσους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή