Δεν επαληθεύονται οι φόβοι για τους Ρώσους χάκερ

Δεν επαληθεύονται οι φόβοι για τους Ρώσους χάκερ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το 2015, Ρώσοι χάκερ διείσδυσαν σε δίκτυα του γερμανικού Κοινοβουλίου και υπέκλεψαν στοιχεία μεγέθους 16 gigabytes, το ισοδύναμο ενός εκατομμυρίου ή και παραπάνω emails.

Εκτοτε οι Γερμανοί πολιτικοί παρακολουθούσαν με ανησυχία ενδεχόμενες αποκαλύψεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σκάνδαλο. Πολλοί μάλιστα πίστευαν ότι αυτό θα γίνει ενόψει των επικείμενων εκλογών, αφού θα έδιναν την ευκαιρία στη Ρωσία να συγκλονίσει συθέμελα το πολιτικό σύστημα μιας ακόμη δυτικής δημοκρατίας.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν ώς την αναμέτρηση και όλοι αναρωτιούνται: «Μα πού είναι οι Ρώσοι;». Η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» σε σχετικό δημοσίευμά της θεωρεί ότι είτε η γερμανική κυβερνοάμυνα κατόρθωσε να αποκρούσει ενδεχόμενες απόπειρες χάκινγκ, είτε το Κρεμλίνο έχει συμφιλιωθεί με την προοπτική επανεκλογής της Αγκελα Μέρκελ, που αποτελεί τη νέμεση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Χθες, πάντως, οι δύο ηγέτες Γερμανίας και Ρωσίας μίλησαν στο τηλέφωνο και συμφώνησαν σε δύο καίρια ζητήματα, το βορειοκορεατικό και την Ουκρανία. Στο πρώτο θέμα υπήρξε σύμπτωση απόψεων για συνέχιση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και στο δεύτερο για ανάπτυξη κυανόκρανων στο Ντονμπάς και πέραν της γραμμής του μετώπου, σε περιοχές στις οποίες έχουν αναπτυχθεί επιθεωρητές του ΟΑΣΕ.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες αποκήρυξαν τη στάση της Πιονγιάγνκ, τονίζοντας ότι «οι ενέργειές της αντιβαίνουν στις αρχές της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και δημιουργούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», εξήγησε στη σχετική ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή