ΚΟΣΜΟΣ

Ενισχυμένος «βγαίνει» ο Πολ Ράιαν

enischymenos-vgainei-o-pol-raian-2208710

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Πολ Ράιαν ήρθε στο προσκήνιο πριν από δύο χρόνια σαν ήρωας πάνω σε άσπρο άλογο: ένας απρόθυμος υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, ο οποίος δέχθηκε να παίξει τον ρόλο του για να κλείσει τις πληγές που είχε αφήσει ανοιχτές ο προκάτοχός του, Τζον Μπένερ, καθώς αδυνατούσε να θέσει υπό έλεγχο τον διαρκή εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στη σκληροπυρηνική πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών και στο κατεστημένο του κόμματος.

Σε μία από τις πρώτες σοβαρές δοκιμασίες του, ο Ράιαν ανακάλυψε την εβδομάδα που πέρασε ότι αυτές οι πληγές μπορεί εύκολα να ξανανοίξουν. Κατάφερε, όμως, να εκτρέψει την οργή των σκληρών Ρεπουμπλικανών, που είχαν κατεδαφίσει τον Μπένερ, προς την πλευρά του ευμετάβλητου Ντόναλντ Τραμπ. Η συμφωνία που έκλεισε ο πρόεδρος με τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου για θέματα προϋπολογισμού πέρασε από τη Βουλή, αλλά περισσότερο από το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικανών ψήφισε κατά. Εξοργισμένοι με τη συμφωνία, οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί έστρεψαν αρχικά τα πυρά τους εναντίον του Ράιαν, αλλά τελικά η οργή τους κατευθύνθηκε προς τον Λευκό Οίκο.

Το πρωί της Παρασκευής, μια ώρα πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία στη Βουλή, ο Τραμπ έστειλε στο Καπιτώλιο τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και τον σύμβουλό του Μικ Μουλβάνι σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των Ρεπουμπλικανών. Εκεί, ο Ράιαν ήταν πολύ λακωνικός και κέρδισε τα εύσημα πιστών υποστηρικτών του Τραμπ. Η τελική ψηφοφορία μεταφράστηκε ως «ψήφος εμπιστοσύνης στον Ράιαν». Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι, αν και με την επιλογή του να έρθει σε συμφωνία με τους Δημοκρατικούς, ο πρόεδρος Τραμπ παραγκώνισε τον Ράιαν, η κίνησή του κατέληξε να τον ενισχύσει, αφού εξασθένησε την πίεση των σκληροπυρηνικών. «Είναι σαν να τους είπε: Μην υπολογίζετε ότι θα γίνεται πάντα το δικό σας». Ασφαλώς, ο Ράιαν δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλής, όπως έδειξε και η πρόσφατη επίθεση που του εξαπέλυσε ο μέχρι πρότινος υπ’ αριθμόν ένα σύμβουλος του Τραμπ, ο Στιβ Μπάνον. Η επόμενη δοκιμασία για τον πρόεδρο της Βουλής –η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει ώς τώρα– θα είναι η προσπάθεια για μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Η αποτυχία των Ρεπουμπλικανών στο νομοσχέδιο για την ασφάλεια υγείας ενισχύει την πίεση να μην υπάρξει ένα δεύτερο φιάσκο.