Προσφυγικό: Οι διακινητές επιλέγουν τη Μαύρη Θάλασσα

Προσφυγικό: Οι διακινητές επιλέγουν τη Μαύρη Θάλασσα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα θανάσιμη δίοδος για πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη έχει, πιθανότατα, δημιουργηθεί στη Μαύρη Θάλασσα, ξεπερνώντας σε βαθμό επικινδυνότητας τα τωρινά περάσματα της Μεσογείου, σύμφωνα με την ακτοφυλακή της Ρουμανίας.

Η Ρουμανία δεν έχει βρεθεί στο προσκήνιο της προσφυγικής κρίσης, ωστόσο οι θαλάσσιες οδοί της βολιδοσκοπούνται από διακινητές που επιθυμούν διακαώς να αποφύγουν μέτρα καταστολής σε άλλες θαλάσσιες περιοχές.

Το περασμένο Σάββατο, η ρουμανική ακτοφυλακή σταμάτησε στη Μαύρη Θάλασσα σκάφος με 97 επιβαίνοντες ιρανικής και ιρακινής καταγωγής, εκ των οποίων 36 παιδιά. Προηγουμένως, η ακτοφυλακή είχε εντοπίσει σκάφος που κατευθυνόταν στα χωρικά ύδατα της Ρουμανίας, ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου, σκάφος με 87 μετανάστες, έχοντας πιθανότατα ξεκινήσει από τη βορειότερη ακτή της Τουρκίας, εντοπίστηκε να πλέει προς τη ρουμανική ακτή, στη Μαύρη Θάλασσα. Παρόμοιες επιχειρήσεις εντοπισμού σκαφών με μετανάστες, με κατεύθυνση τη Ρουμανία, είχαν γίνει και τον Αύγουστο. Οι ρουμανικές αρχές έχουν προβεί, μέχρι στιγμής, στη σύλληψη 6 υπόπτων για παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Αν και ο αριθμός των προσφύγων δεν συγκρίνεται με τις εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν διαβεί το επικίνδυνο πέρασμα Τουρκίας-Ελλάδας, μία τέτοια εξέλιξη δεν θεωρείται διόλου ασήμαντη. Ο Κριστόφ Μπορόφσκι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Frontex για την προστασία των συνόρων, δήλωσε ότι ο μικρός αριθμός περιστατικών και το σύντομο χρονικό διάστημα δεν επιτρέπουν την άντληση συμπερασμάτων.

Παρά ταύτα, ο ίδιος ερμηνεύει τέτοιου είδους περιστατικά ως απόπειρα εκ νέου ενεργοποίησης της διόδου της Μαύρης Θάλασσας από διακινητές στην Τουρκία και τονίζει πως οι καιρικές συνθήκες στη Μαύρη Θάλασσα είναι συχνά χειρότερες από τις αντίστοιχες στη Μεσόγειο λόγω των ισχυρών ανέμων, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή