Μετωπική Βαγδάτης – Κούρδων

Μετωπική Βαγδάτης – Κούρδων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξανεμίζονται οι ελπίδες ενός συμβιβασμού της τελευταίας στιγμής ανάμεσα στη Βαγδάτη και την περιφερειακή κυβέρνηση των Κούρδων (KRG), λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου, με το ερώτημα της ανεξαρτησίας.

Με χθεσινή απόφασή του, το ιρακινό κοινοβούλιο έκρινε αντισυνταγματική τη μονομερή προκήρυξη του δημοψηφίσματος από τις αρχές του Αρμπίλ και κάλεσε τον ηγέτη των Κούρδων, Μασούντ Μπαρζανί, να ακυρώσει την ψηφοφορία. Οι Κούρδοι βουλευτές είχαν αποχωρήσει πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ενώ ο Χοσιγιάρ Ζεμπαρί, σύμβουλος του Μπαρζανί, δήλωσε ότι το κουρδικό κοινοβούλιο θα απαντήσει επίσημα στην προγραμματισμένη, αυριανή συνεδρίασή του. Μέχρι χθες το βράδυ, δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι οι κουρδικές αρχές σκέφτονται να αναβάλουν το δημοψήφισμα.

Ανεπιβεβαίωτα ρεπορτάζ αρκετών μέσων ενημέρωσης της Μέσης Ανατολής αναφέρουν ότι η Βαγδάτη θα μπορούσε, ενδεχομένως, να ανεχθεί το δημοψήφισμα με την προϋπόθεση ότι οι κουρδικές αρχές θα υπαναχωρήσουν από την απόφασή τους να περιλάβουν σε αυτό τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κιρκούκ, με τα πλούσια πετρελαϊκά της κοιτάσματα.

Η πόλη του Κιρκούκ και η γύρω περιοχή δεν ανήκαν στην επικράτεια της KRG μέχρι το 2014, όταν την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους, αφού εξώθησαν, ύστερα από αιματηρές μάχες, τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι την είχαν προσωρινά καταλάβει. Την Τρίτη, ο Μπαρζανί επισκέφτηκε το Κιρκούκ και επέμεινε ότι θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα, αν και υποσχέθηκε κάποιου είδους «ειδικό καθεστώς» στην πόλη, με σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των εθνικών και θρησκευτικών ομάδων (Κούρδων, Αράβων, Τουρκμενίων, Χριστιανών).

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ταξιδέψει στο Αρμπίλ ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν. Στις επαφές του με την κουρδική ηγεσία, ο Φιντάν αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για ακύρωση του δημοψηφίσματος και για την άμεση απελευθέρωση δύο πρακτόρων της υπηρεσίας του, που αιχμαλωτίστηκαν από αντάρτες του ΡΚΚ στην περιοχή της Σουλεϊμανίγια.

Το κουρδικό κόμμα PUK, το οποίο ελέγχει την περιοχή, πιέζει το ΡΚΚ να απελευθερώσει τους δύο Τούρκους πράκτορες. Σημειώνεται ότι ο Φιντάν ήταν ο άνθρωπος που συνομιλούσε, εκ μέρους της Aγκυρας, με τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν όσο διαρκούσε ο ειρηνευτικός διάλογος για το Κουρδικό, κάτι που δικαιολογεί την εικασία ότι, προτού αναχωρήσει για το Αρμπίλ, ήρθε σε επαφή μαζί του, καλώντας τον να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση των δύο Τούρκων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή