ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ο ηγέτης των σοσιαλιστών τάσσεται κατά του δημοψηφίσματος για την Καταλωνία

spain

Ο επικεφαλής του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ τάχθηκε στο πλευρό των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων του αδελφού κόμματος PSC στην Καταλωνία, οι οποίοι έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου, ενώ πρότεινε ως βέλτιστη λύση στο ζήτημα την θέσμιση μεγαλύτερης αυτοδιακυβέρνησης της βορειοανατολικής αυτόνομης περιοχής.

Ο Σάντσεθ προσέφερε στήριξη στους σοσιαλιστές δημάρχους και στελέχη στην απόφασή τους να μην προσφέρουν δημοτικούς χώρους για να στηθούν οι κάλπες Την ώρα που τα πνεύματα οξύνονται ακόμη περισσότερο, μετά την μεγαλειώδη εκδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, με αφορμή την εθνική επέτειο της περιοχής (Ντιάδα) τη Δευτέρα και τις χθεσινές κλιμακώσεις από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης των μέτρων ενάντια στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με την ακύρωση από το Συνταγματικο Δικαστήριο και του νόμου για τη Μετάβαση προς την ανεξαρτησία και την υπακοή της τοπικής αστυνομίας (Mossos d' Esquadra) στη διαταγή της Εισαγγελίας να ερευνήσει για όποιες προσπάθειες κινούνται προς την κατεύθυνση της διεξαγωγής του παράνομου δημοψηίσματος.

Σήμερα, οι σοσιαλιστές δήμαρχοι και σύμβουλοι από περισσότερους από 350 δήμους στην Καταλωνία κυκλοφόρησαν ένα μανιφέστο κατά του «παράνομου» δημοψηφίσματος, διαμηνύοντας πως δεν προτίθενται «ούτε να σιωπήσουν, ούτε να κρυφθούν» απέναντι «στις πιέσεις, απειλές και προσβολές», που όπως καταγγέλλουν εκτοξεύει εναντίον της η ‘Γκοβέρν’ (καταλανική κυβέρνηση).

Περιστοιχισμένος από τον γραμματέα του PSC Μικέλ Ισέτα, πολλούς σημαντικούς δημάρχους και προσωπικότητες, στην εκδήλωση στο θέατρο Σεγάρα στη Σάντα Κολόμα ντε Γκραμενέτ, ο Σάντσεθ εξέφρασε την «υπερηφάνεια» που νοιώθουν όλοι στο PSOE για έναν σκοπό «δίκαιο, που υπερασπίζεται τους θεσμούς και την καταλανική νομιμότητα και υπεραμύνεται της συμβίωσης στην Καταλωνία».

Ο ίδιος επεσήμανε πως «δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ούτε μπορεί να προταχθεί μία άλλη ιδέα πάνω από αυτήν της δημοκρατίας». «Η ανεξαρτησία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τον σκοπό της, όμως πάντοτε εντός της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Εάν ξεπερνά τη νομιμότητα χάνει το δίκιο της. Και το δίκαιο είναι με το μέρος σας», τόνισε ο Σάντσεθ στους δημάρχους του PSC.

Για τον σοσιαλιστή ηγέτη «ούτε η Καταλωνία, ούτε η Ισπανία μπορούν να οικοδομηθούν από τα άκρα, αλλά μέσα από τον διάλογο. Ούτε τείχη, ούτε γκρεμοί, αλλά μία πλατειά λεωφόρος διαλόγου, σύμπνοιας, διαπραγματεύσεων και συμφώνων» και διαβεβαίωσε τους δημάρχους και συμβούλους των Καταλανών σοσιαλιστών πως το PSOE θα τους στηρίξει.

Οξύτερος υπήρξε στην τοποθέτησή του ο Ισέτα, ο οποίος κατήγγειλε «προσβολές, τρομοκρατία και απειλές», ακόμη και για την ίδια τη ζωή τους, που υφίστανται πολλοί δήμαρχοι και σύμβουλοι του κόμματός του εξαιτίας της αντίδρασής τους στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου. Ο ίδιος ζήτησε να «αφήσουν τους δημάρχους ήσυχους».

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)