Υπέρ της ίδρυσης κουρδικού κράτους Ισραηλινός στρατηγός

Υπέρ της ίδρυσης κουρδικού κράτους Ισραηλινός στρατηγός

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τα στελέχη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δεν είναι ασυνήθιστο να τοποθετούνται δημοσίως επί αιχμηρών πολιτικών θεμάτων μετά την αποστρατεία τους. Ωστόσο, η ομιλία του υποστρατήγου Γιαΐρ Γκολάν σε ινστιτούτο της Ουάσιγκτον δικαιολογημένα προκάλεσε αίσθηση. Θίγοντας ένα ζήτημα-ταμπού για την Αγκυρα, ο Γκολάν τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Και μπορεί μεν να διευκρίνισε ότι εξέφραζε «καθαρά προσωπικές απόψεις», το γεγονός όμως ότι μέχρι τον περασμένο Μάιο εκτελούσε καθήκοντα υπαρχηγού του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων προσδίδει σε αυτές τις απόψεις ιδιαίτερο ειδικό βάρος.

«Μου αρέσει πολύ η ιδέα ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν» εκμυστηρεύθηκε ο Γκολάν από το βήμα του Ινστιτούτου Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή (WINEP), οργανισμό που διατηρεί στενές σχέσεις με το ισραηλινό λόμπι. «Γνωρίζετε ότι είχαμε καλή συνεργασία με τον κουρδικό λαό από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Κοιτάζοντας σήμερα τη Μέση Ανατολή, θα έλεγα ότι η μόνη θετική εξέλιξη, σχετικά με το μέλλον της περιοχής, είναι η ανάδυση κάποιου είδους κουρδικής οντότητας, εννοώ ανεξάρτητης οντότητας», προσέθεσε.

Η τοποθέτηση του Ισραηλινού υποστρατήγου αποκτά πρόσθετη σημασία, καθώς έλαβε χώρα σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκυρία, λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα που έχουν εξαγγείλει οι αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν για τις 25 Σεπτεμβρίου με το ερώτημα της ανεξαρτησίας. Ακόμη περισσότερο ερεθιστική για την Αγκυρα ήταν η τοποθέτηση του Γκολάν για την ένοπλη, αποσχιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας, του ΡΚΚ. «Από την προσωπική οπτική γωνία μου, το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο Ισραηλινός υποστράτηγος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή