Αισιοδοξία Γιούνκερ για την Ε.Ε.

Αισιοδοξία Γιούνκερ για την Ε.Ε.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Κάλεσμα για μεγαλύτερη εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης απηύθυνε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς ζήτησε την επέκταση της Ευρωζώνης και της ζώνης Σένγκεν, βάζοντας φρένο στα σενάρια Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων. «Ο άνεμος έχει επιστρέψει στα ευρωπαϊκά πανιά», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτιμώντας ότι η Ενωση «ξεπέρασε την υπαρξιακή της κρίση».

Σε μία από τις πιο σημαντικές ομιλίες του, δύο χρόνια πριν από το τέλος της θητείας του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε το όραμά του για τους επόμενους 18 μήνες της Ε.Ε., τονίζοντας ότι «το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει για αλλαγές δεν θα παραμείνει ανοιχτό για πάντα».

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη για τη μετατροπή του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ, αναφέροντας ότι η Επιτροπή θα καταθέσει σχετικές προτάσεις τον Δεκέμβριο. Συγχρόνως, συμφώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο ότι η Ευρώπη χρειάζεται τον δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα μπορεί να είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής και πρόεδρος του Eurogroup. Ομως αντιτάχθηκε στην ιδέα του Γάλλου προέδρου για τη δημιουργία Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης και ξεχωριστό προϋπολογισμό για τα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης.

Σε μία προσπάθεια να μειωθούν τα ευρωπαϊκά όργανα, πρότεινε να συγχωνευθεί στις επόμενες ευρωεκλογές η θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του επικεφαλής του Συμβουλίου σε μία, «βάζοντας έναν καπετάνιο στην Ε.Ε.», ενώ ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση αυτή.

Ιδιαίτερα αυστηρός εμφανίστηκε με την Τουρκία, για την οποία είπε πως «εδώ και κάποιο καιρό μετακινείται με τεράστια βήματα μακριά από την Ε.Ε.» και έκανε έκκληση στη χώρα να απελευθερώσει τους δημοσιογράφους που είναι φυλακισμένοι. Παράλληλα, συμπλήρωσε πως δεν νοείται ένα κράτος να αποκαλεί τους αρχηγούς κρατών-μελών της Ε.Ε. «φασίστες» και «ναζιστές» και να θέλει να γίνει μέλος της.

Ο κ. Γιούνκερ έδωσε έμφαση στις εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε., καθώς η ένωση έχει γίνει πλέον ο εμπορικός εταίρος που θέλουν να συνεργαστούν οι περισσότερες χώρες, με την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά να έχει ολοκληρωθεί και με την Ιαπωνία να ολοκληρώνεται. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν υλοποιηθεί και οι συμφωνίες με το Μεξικό και χώρες της Ν. Αμερικής.

Σαφές μήνυμα προς το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πως κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το Brexit τον απασχόλησε ελάχιστα και μόνο προς το τέλος ανέφερε πως «το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης, η Ευρώπη θα συνεχίσει τον δρόμο της». Οσο για το μεταναστευτικό, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στους 720.000 μετανάστες που πλέον έχουν μετεγκατασταθεί ή πάρει άσυλο την τελευταία χρονιά στην Ε.Ε. «τρεις φορές όπως είπε το νούμερο ασύλου που έχουν δώσει η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μαζί».

Στην περαιτέρω εμβάθυνση της Ε.Ε. κινήθηκε και η πρότασή του για συμμετοχή της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν αλλά και της Κροατίας, όταν θα έχει ικανοποιήσει τα κριτήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή