Βρετανία: Ξεκινά η δημόσια έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στον πύργο Γκρένφελ

Βρετανία: Ξεκινά η δημόσια έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στον πύργο Γκρένφελ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη της δημόσιας διερεύνησης των αιτιών της πυρκαγιάς στον πύργο Γκρένφελ του δυτικού Λονδίνου, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 80 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της, σερ Μάρτιν Μουρ-Μπικ, πρώην δικαστής, χαρακτηρίζοντας το τραγικό γεγονός «μια τραγωδία χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή».

Το 24ώροφο κτίριο κατοικιών, όπου διέμεναν πολλές φτωχές οικογένειες της πολυεθνοτικής κοινότητας του Λονδίνου, καταστράφηκε τον Ιούνιο από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα του τετάρτου ορόφου, στη διάρκεια της νύχτας, η οποία επεκτάθηκε γρήγορα και στους υπόλοιπους ορόφους.

Κατά την έναρξη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, ο ακριβής αριθμός των οποίων παραμένει ακόμη άγνωστος, λόγω του μεγέθους της καταστροφής στο εσωτερικό του κτιρίου, η οποιά είχε ως αποτέλεσμα την ύπαρξη μεγάλου αριθμού αγνοουμένων. 

«Η έρευνα μπορεί και θα δώσει απαντήσεις στα επείγοντα ερωτήματα του πώς μπόρεσε να συμβεί μια καταστροφή αυτών των διαστάσεων στο Λονδίνο του 21ου αιώνα και ελπίζω να προσφέρει έστω κάποια ελάχιστη παρηγοριά», ανέφερε ο Μουρ-Μπικ κατά την εναρκτήρια ομιλία του.

Ο πύργος Γκένφελ αποτελούσε τμήμα ενός υποβαθμισμένου συγκροτήματος κατοικιών σε μια από τις πλουσιότερες διοικητικές περιφέρειες του Λονδίνου, το Kensington and Chelsea, και η τραγωδία έχει πυροδοτήσει συζήτηση σε εθνικό επίπεδο σχετικά με τις κοινωνικές ανισότητες και την κράτικη αδιαφορία απέναντι στις φτωχές κοινότητες.

Η έρευνα θα εξετάσει τα αίτια της πυρκαγιάς και της εξάπλωσής της, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τις εργασίες ανακαίνισης στο κτίριο, το αν οι κανονισμοί πυρασφάλειας που αφορούν τα πολυώροφα κτίρια ήταν επαρκείς, αν τηρούνταν στην περίπτωση του, καθώς και το πως έδρασαν οι αρχές πριν και μετά την τραγωδία. 

Ωστόσο, η έρευνα έχει δεχτεί κριτική από επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων, πολιτικούς της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στερείται της αρμοδιότητας να απαντήσει σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που κρύβονται πίσω από την τραγωδία.

Πολλοί από τους πληγέντες έχουν εκφράσει και την δυσαρέσκειά τους απέναντι στο γεγονός ότι τόσο ο Μουρ-Μπικ όσο και οι δικηγόροι που ορίστηκαν για να μετέχουν στην έρευνα, είναι λευκοί και εκπρόσωποι του κατεστημένου, ενώ η κοινότητα του Γκρένφελ αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους εθνοτικών μειονοτήτων και μετανάστες.

«Η εμπειρία πολλών ενοίκων του πύργου αυτού είναι ότι τους αγνόησαν εξαιτίας του ότι είναι μετανάστες, επειδή δεν ήταν πραγματικά Βρετανοί, ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Χρειαζόμαστε κάποιον στην ομάδα των ερευνητών που να μπορεί να τους συμμεριστεί και αυτή τη στιγμή στην επιτροπή έχουμε μια σειρά από προνομιούχους δικηγόρους», δήλωσε ο δικηγόρος Τζόλιον Μόχαμ, εκπρόσωπος κάποιων από τους ενοίκους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή