Γιούνκερ: Οχι αυτόματα μέλος της ΕΕ μία ανεξάρτητη Καταλωνία

Γιούνκερ: Οχι αυτόματα μέλος της ΕΕ μία ανεξάρτητη Καταλωνία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ανεξάρτητη Καταλωνία θα πρέπει να υποβάλλει άιτηση για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι αυτή η πολιτική προσέγγιση ισχύει για κάθε νεοσυσταθέν κράτος στη Γηραιά Ήπειρο. 

Εν μέσω κρίσης με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, οι αρχές της Καταλωνίας σκοπεύουν να προχωρήσουν την 1η Οκτωβρίου σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής από την χώρα, μολονότι το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κρίνει τη διεξαγωγή του παράνομη. 

«Αν επικρατούσε η ψήφος υπέρ του ''ναι'' στην καταλανική ανεξαρτησία, τότε θα σεβόμασταν αυτήν την απόφαση. Όμως η Καταλωνία δεν θα μπορεί να είναι χώρα-μέλος της ΕΕ την επόμενη ημέρα της ψηφοφορίας», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε απευθείας από το YouTube.

Τηρώντας την ίδια στάση που είχε κρατήσει ο προκάτοχός του, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Γιούνκερ είπε ότι οποιοδήποτε ανεξάρτητο κράτος θα πρέπει να ακολουθήσει τις ισχύουσες ενταξιακές διαδικασίες για ένταξη στην ΕΕ, όπως κάθε άλλο κράτος, νέο ή μη, που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ένωση. Ως παράδειγμα έφερε τη Σκωτία και, χαριτολογώντας, την πατρίδα του, το Λουξεμβούργο. «Αν το βόρειο Λουξεμβούργο αποσχιζόταν από το νότιο, θα ίσχυαν οι ίδιοι κανόνες», σημείωσε.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι μια πολύχρονη και δύσκολη διαδικασία, η οποία απαιτεί συμμόρφωση με όλους τους κανονισμούς της ΕΕ από την αιτούσα χώρα, καθώς και τη συγκατάθεση όλων των χωρών-μελών με τη νέα ένταξη. Επομένως, αυτό σημαίνει ότι η Ισπανία θα μπορούσε, αν ήθελε, να μπλοκάρει την ένταξη μιας ανεξάρτητης Καταλωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή