Σόιμπλε: Μαθήματα από την Ελλάδα

Σόιμπλε: Μαθήματα από την Ελλάδα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε χθες στο φιλόδοξο όραμα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για ένταξη στην Ευρωζώνη όλων των χωρών της Ε.Ε., ζητώντας από τις χώρες που βρίσκονται στον προθάλαμό της να μην βιαστούν και να λάβουν υπόψη το παράδειγμα της Ελλάδας. Να διδαχθεί από την εμπειρία προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ενωση και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Εβαλντ Νοβότνι.

«Εχουμε πια την εμπειρία να πούμε ότι οι χώρες που επιθυμούν να μπουν στην Ευρωζώνη πρέπει να είναι σε θέση να κρατήσουν τις οικονομίες τους όρθιες με ένα σταθερό σκληρό νόμισμα χωρίς ανταγωνιστικές υποτιμήσεις. Αν μια χώρα μπει πολύ νωρίς, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στην εκπομπή Tagesthemen του καναλιού ARD. «Προβλήματα τα οποία τα τελευταία χρόνια καταπολεμήσαμε με επιτυχία, αν και στην Ελλάδα δεν έχουμε ανέβει τελείως το “βουνό” και πρέπει να προσπαθήσουμε κι άλλο», προσέθεσε.

Στην ερώτηση αν το όραμα του Γιούνκερ διατυπώθηκε σε συνεννόηση με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι ως, εκ της θέσεώς του, πρόεδρος της Κομισιόν συνομίλησε με την καγκελάριο Μέρκελ και όχι με το υπουργείο. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι οι θέσεις του Γιούνκερ «ταιριάζουν με τα θεμελιώδη πολιτικά οράματά μας για την Ευρώπη» και «ορθώς (ο Γιούνκερ) ζητεί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες», συμπλήρωσε, «αλλά πρέπει να πληρούνται τα κριτήρια».

Περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς βλέπουν, πλέον, οι διαχειριστές της Ευρωζώνης τα κριτήρια αυτά έδωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Εβαλντ Νοβότνι. Ο Νοβότνι, που μετέχει στο συμβούλιο διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι τα κριτήρια σύγκλισης δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός, τα επιτόκια, τα ελλείμματα, το χρέος, η σταθερή ισοτιμία και η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αλλά και «όπως έδειξε η εμπειρία, είναι απολύτως απαραίτητο να λάβουμε υπόψη κριτήρια που αφορούν την πραγματική οικονομία, όπως τα εμπορικά ισοζύγια και το μοναδιαίο κόστος εργασίας. «Είναι απαραίτητο να κοιτάξουμε τον δυναμισμό των οικονομιών, την απασχόληση και το κατά κεφαλήν εισόδημα», τόνισε. «Πρέπει να απορριφθεί κατηγορηματικά η χαλάρωση των κριτηρίων προς όφελος της μακροπρόθεσμης σταθερότητας», προσέθεσε. Καλούμενος προχθές να διευκρινίσει αν θεωρεί ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. υποχρεούνται να εισέλθουν στην Ευρωζώνη, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι τα εργαλεία που υποσχέθηκε για τη διευκόλυνση εισόδου θα χρησιμοποιηθούν μόνο από όσες χώρες το επιθυμούν. «Αυτές που το επιθυμούν, πρέπει να είναι σε θέση να το κάνουν», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή