Η Νότιος Κορέα συστήνει «μονάδα αποκεφαλισμού»

Η Νότιος Κορέα συστήνει «μονάδα αποκεφαλισμού»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύσταση «μονάδας αποκεφαλισμού» της βορειοκορεατικής ηγεσίας και συγκεκριμένα του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας.

Παρότι η μονάδα δεν θα επιφορτιστεί επισήμως με τη δολοφονία του Κιμ, η δημιουργία της αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Πιονγιάνγκ, στον απόηχο της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής του απομονωμένου σταλινικού καθεστώτος. Η απειλητική στάση της Σεούλ δείχνει ότι η Νότια Κορέα επιδιώκει να ωθήσει την Πιονγιάνγκ προς το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά τη σχετική πρόσκληση του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζάε Ιν.

«Η καλύτερη στρατηγική αποτροπής, που διαθέτουμε, είναι να κάνουμε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να φοβάται για τη ζωή του», λέει ο απόστρατος Νοτιοκορεάτης στρατηγός Σιν Ουόν Σικ.

Μετά την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή του Βορρά, η Νότια Κορέα εκτόξευσε υπερσύγχρονο πύραυλο μέσου βεληνεκούς, σε προσομοίωση επίθεσης με στόχο τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης των βορειοκορεατικών πυραύλων.

Την ίδια στιγμή, η Σεούλ προχώρησε μέσα στο καλοκαίρι στην αγορά 260 πυραύλων Taurus, γερμανοσουηδικής κατασκευής, ικανών να διαπερνούν τις πλέον ισχυρές θωρακίσεις κτιρίων.

Διαίρεση της Πιονγιάνγκ

Τα οπλικά αυτά συστήματα εντάσσονται στο σχέδιο «Μαζικής Τιμωρίας και Ανταπόδοσης» της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με αυτό, το νοτιοκορεατικό πυροβολικό και οι πυραυλικές δυνάμεις της Σεούλ θα «διαιρέσουν» την Πιονγιάνγκ σε ζώνες, ισοπεδώνοντας εκείνη στην οποία θα βρίσκεται εκείνη τη στιγμή ο πρόεδρος Κιμ. Η απόφαση της Ουάσιγκτον τον Ιούνιο να επιτρέψει την άρση των περιορισμών στη γόμωση πυραύλων μέσου βεληνεκούς της Νότιας Κορέας, θα επιτρέψει στη Σεούλ να κατασκευάσει νέους τέτοιους πυραύλους, ικανούς να καταστρέψουν κρυψώνες πυρηνικών όπλων ή ακόμη και καταφύγια στελεχών της ηγεσίας του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Οι παλαιότεροι περιορισμοί, τους οποίους επέβαλε η Ουάσιγκτον στη Σεούλ δεν επέτρεπαν στη Νότια Κορέα να προσαρμόσει κεφαλή ισχυρότερη των 500 κιλών σε τέτοιο πύραυλο. Επιτελείς του υπουργείου Αμυνας στη Σεούλ εκτιμούν τώρα ότι η άρση των περιορισμών θα επιτρέψει την τοποθέτηση κεφαλής δύο τόνων στους πυραύλους.

Η αποκάλυψη ότι η Νότια Κορέα δημιούργησε «μονάδα αποκεφαλισμού» φέρεται να έκανε τον Βορειοκορεάτη πρόεδρο Κιμ να χρησιμοποιεί τα οχήματα των ανώτατων στελεχών του καθεστώτος του ως «δολώματα» για τις μετακινήσεις του εντός της πρωτεύουσας Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Πολλοί αναλυτές, όμως, αμφιβάλλουν ότι η απειλή της «μονάδας αποκεφαλισμού» θα σταθεί ικανή να αποτρέψει τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Μόνο η απειλή της πυρηνικής επίθεσης είναι ικανή να προλάβει τον πόλεμο», λέει ο συντηρητικός βουλευτής Γιουν Σανγκ Χιουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή