Χέρι βοήθειας στους Καταλανούς από τον Ασάντζ

Χέρι βοήθειας στους Καταλανούς από τον Ασάντζ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Σε αναπάντεχο εμπόδιο προσέκρουσαν οι απόπειρες της ισπανικής κυβέρνησης να μπλοκάρει την ιστοσελίδα του καταλανικού δημοψηφίσματος, μετά την παρέμβαση του ιδρυτή της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ, ο οποίος βοήθησε την αυτόνομη κυβέρνηση της Καταλωνίας να περιφρουρήσει τoν ιστότοπο του δημοψηφίσματος.

«Εχουμε μεγάλη εμπειρία στo να αντιμαχόμαστε την καταχρηστική λογοκρισία. Με χαρά βοηθώ να προστατευθεί το δικαίωμα δημοσίευσης της ιστοσελίδας του καταλανικού δημοψηφίσματος», έγραψε ο Ασάντζ στο Twitter. Σε άλλες αναρτήσεις, ο 46χρονος Αυστραλός, που παραμένει έγκλειστος την τελευταία πενταετία στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, διευκρίνισε ότι δεν λαμβάνει θέση ως προς την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, αλλά υποστηρίζει το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν.

Η μάχη της Μαδρίτης κατά του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου δίδεται σε πολλά μέτωπα, με προεξάρχον το μέτωπο της δικαιοσύνης. Προχθές, ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου ξεκίνησε έρευνες για τους 712 δημάρχους καταλανικών πόλεων που συνεργάζονται στη διενέργεια του δημοψηφίσματος, δίνοντας στην τοπική αστυνομία της Καταλωνίας την εντολή να συλλάβει τους δημάρχους αν αρνηθούν να προσέλθουν στα εισαγγελικά γραφεία. Η Καταλωνία αποτελείται από 947 δήμους.

Δηλώσεις Ιγκλέσιας

Μεταξύ των δημάρχων που κλητεύθηκαν δεν περιλαμβάνεται η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Αντα Κολάου, η οποία έχει δηλώσει ότι θα διευκολύνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά δεν θα παραχωρήσει χώρους του δήμου. Σε ένα πλήγμα προς την κεντρική κυβέρνηση, η Κολάου ανακοίνωσε χθες ότι «οι κάτοικοι της Βαρκελώνης θα ψηφίσουν», καθώς επιλύθηκαν τα διαδικαστικά ζητήματα. Ο επικεφαλής του Podemos, του κόμματος στο οποίο ανήκει η Κολάου, Πάμπλο Ιγκλέσιας κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση της Μαδρίτης ότι ωθεί την Ισπανία σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», προκειμένου να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ο Ιγκλέσιας προχώρησε σε διάκριση ανάμεσα στην καταλανική εθνική συνείδηση, την οποία χαρακτήρισε «πλειοψηφική και ηγεμονική» μεταξύ του λαού της Καταλωνίας και τις αποσχιστικές τάσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «αντίδραση στο λαϊκό κόμμα».

«Η υπεράσπιση της Ισπανίας προϋποθέτει να βρεθούν πολιτικές λύσεις για ιστορικά προβλήματα. Η φυλακή και η καταστολή θα οξύνουν περισσότερο τα προβλήματα».

Δεν υπάρχει, ωστόσο, καμιά ένδειξη ότι η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει επιλέξει κάποιον άλλο δρόμο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Europa Press, η Μαδρίτη ετοιμάζεται να στείλει στην Καταλωνία συμπληρωματική δύναμη 4.000 αστυνομικών, προκειμένου να αποτρέψει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, το οποίο κρίθηκε άκυρο από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή