«Αυτή τη φορά οι Λονδρέζοι ήταν τυχεροί»

«Αυτή τη φορά οι Λονδρέζοι ήταν τυχεροί»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αυτοσχέδιος μηχανισμός εξερράγη, προξενώντας 29 ελαφρούς τραυματισμούς χθες το πρωί στο μετρό του Λονδίνου, περιστατικό που επανέφερε στη βρετανική πρωτεύουσα τις μνήμες προηγούμενων τρομοκρατικών επιθέσεων. Το γεγονός ότι ο μηχανισμός δεν καταστράφηκε ολοσχερώς, πρόσφερε στις Αρχές πολύτιμα στοιχεία για τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε και, σύμφωνα με τον σταθμό Sky News, οδήγησε στον εντοπισμό ενός υπόπτου.

Η ταχύτητα με την οποία έσπευσε σε συμπεράσματα για το περιστατικό και για τη γνώση των Αρχών ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ επικρίθηκε από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Αλλη μία επίθεση στο Λονδίνο από έναν αποτυχημένο (loser) τρομοκράτη. Αυτοί οι άνθρωποι είναι άρρωστοι και παράφρονες και βρίσκονταν στο μικροσκόπιο της Σκότλαντ Γιαρντ. Πρέπει να είμαστε ενεργητικοί» έγραψε ο Τραμπ και συμπλήρωσε «οι τρομοκράτες πρέπει να αντιμετωπιστούν πολύ πιο σκληρά. Το βασικό εργαλείο στρατολόγησης είναι το Ιντερνετ, πρέπει να το κόψουμε και να το χρησιμοποιούμε καλύτερα».

«Δεν βοηθάει να διατυπώνονται εκτιμήσεις από κανέναν για μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη» δήλωσε η Μέι, συμφωνώντας ωστόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο σε ό,τι αφορά το Ιντερνετ. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι συνεργάζεται με τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών προκειμένου να περιορίσουν τις εξτρεμιστικές ιδέες.

Ο μηχανισμός που εξερράγη στον σταθμό Πάρσονς Γκριν, στην περιοχή Φούλαμ του δυτικού Λονδίνου, φωτογραφήθηκε εν συνεχεία σχεδόν ακέραιος, ενώ στο βαγόνι στο οποίο εξερράγη δεν είχαν σπάσει ούτε τα τζάμια. Ο αναλυτής τρομοκρατικών θεμάτων του σουηδικού Πανεπιστημίου Αμυνας, Μάγκνους Ράνστροπ, είπε ότι οι Λονδρέζοι «ήταν πολύ τυχεροί γιατί τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα». Ο μηχανισμός βρισκόταν σε κουβά, μέσα σε πλαστική σακούλα. Οταν εξερράγη, το κατάμεστο λόγω πρωινής αιχμής τρένο βρισκόταν πάνω από τη γη. Είκοσι δύο άνθρωποι υπέστησαν εγκαύματα αλλά και τραυματισμούς λόγω της εξόδου από το τρένο σε συνθήκες πανικού, ενώ κανένας από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο.

Πρόχειρη κατασκευή

«Από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι κατασκευάστηκε πρόχειρα. Πιθανώς δεν ανακάτεψαν καλά τα συστατικά» είπε ο Ράνστροπ. Πρόκειται για την πέμπτη τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία από τις αρχές του χρόνου.

Οι βρετανικές αρχές θεωρούν ότι κάποιοι από τους τρομοκράτες ριζοσπαστικοποιούνται μέσα από το Διαδίκτυο και ενεργούν χωρίς διασυνδέσεις, υπακούοντας στην προπαγάνδα των τζιχαντιστών που ζητούν επιθέσεις εναντίον τρένων και άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς στη Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες. Στην επίθεση στη γέφυρα του Ουέστμινστερ, τον Μάρτιο, ο δράστης χρησιμοποίησε αυτοκίνητο για να παρασύρει πεζούς, ενώ με αντίστοιχο τρόπο ξεκίνησε η επίθεση στην γέφυρα του Λονδίνου τον Ιούνιο, στην οποία οι δράστες παρέσυραν με το αυτοκίνητο και εν συνεχεία μαχαίρωσαν οκτώ άτομα. Η πλέον πολύνεκρη επίθεση της χρονιάς σημειώθηκε στην συναυλία της τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, τον Μάιο, στην οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 22 άτομα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή