Ο Κιμ προκαλεί και πάλι το Τόκιο

Ο Κιμ προκαλεί και πάλι το Τόκιο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων, η Β. Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο προς την κατεύθυνση της Ιαπωνίας. Ο πύραυλος, κατά τα φαινόμενα μέσου βεληνεκούς, πέρασε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο, στο βόρειο τμήμα του γιαπωνέζικου αρχιπελάγους, προτού βυθιστεί γύρω στα 1.200 μίλια ανατολικότερα, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, η Β. Κορέα είχε προχωρήσει στην πιο ισχυρή μέχρι σήμερα πυρηνική της δοκιμή –οι Αμερικανοί πιθανολογούν ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου, όπως διατείνεται και η Πιονγιάνγκ– ενώ μόλις προχθές απειλούσε ότι θα «βυθίσει στη θάλασσα» την Ιαπωνία και θα «χτυπήσει μέχρι θανάτου» την Αμερική, «όπως χτυπάνε τα λυσσασμένα σκυλιά».

Η Ιαπωνία επέλεξε και αυτή τη φορά να μην ενεργοποιήσει τα αντιπυραυλικά της συστήματα προς εξουδετέρωση του εχθρικού βλήματος. Αντίθετα, η αντίδραση της Νότιας Κορέας υπήρξε άμεση και θεαματική. Σε πολύ σύντομο διάστημα μετά τη δοκιμή των βορείων γειτόνων της, εκτόξευσε δικούς της πυραύλους που έπεσαν στη θάλασσα, διανύοντας ακριβώς την απόσταση που θα χρειαζόταν να καλύψουν αν επρόκειτο να πλήξουν τη βάση εκτόξευσης πυραύλων στο Σουνάν της Β. Κορέας.

Εξίσου αποφασιστικές ήταν οι δηλώσεις του Νοτιοκορεάτη προέδρου. «Υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι αδύνατος οποιοσδήποτε διάλογος με την Πιονγιάνγκ», δήλωσε ο Μουν Τζε Ιν, ο οποίος ήρθε πρόσφατα στην εξουσία με διακηρυγμένη πρόθεση να ανοίξει διάλογο με τους γείτονές του. «Εάν η Β. Κορέα προχωρήσει σε προκλήσεις εναντίον μας ή εναντίον των Αμερικανών συμμάχων μας, είμαστε σε θέση να τους καταστρέψουμε έτσι που να μην ανακάμψουν ποτέ», προσέθεσε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος.

Χθες το βράδυ επρόκειτο να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το κορεατικό ζήτημα. Μόλις την περασμένη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στη Β. Κορέα, περιορίζοντας τις εξαγωγές ρούχων και τις εισαγωγές πετρελαίου, χωρίς όμως να προχωρήσει σε καθολικό εμπάργκο, όπως ζητούσαν οι ΗΠΑ και χωρίς ωστόσο να πείσουν τη Ρωσία και την Κίνα. Η χθεσινή δοκιμή έδειξε ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αποφασισμένο να συνεχίσει το πρόγραμμά του, σε πείσμα των κυρώσεων.

Σχολιάζοντας τη νέα εξέλιξη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε ενιαίο μέτωπο κατά του καθεστώτος Κιμ, κάνοντας ιδιαίτερη έκκληση στη Μόσχα και στο Πεκίνο. «Η Κίνα εφοδιάζει τη Β. Κορέα με πετρέλαιο και η Ρωσία είναι η χώρα που κατ’ εξοχήν χρησιμοποιεί την αναγκαστική εργασία των Βορειοκορεατών», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ εξέφρασε την αντίθεση της χώρας της στη νέα πυραυλική δοκιμή, ενώ απηύθυνε έκκληση αυτοσυγκράτησης σε όλες τις πλευρές, χαρακτηρίζοντας «σύνθετη και ευαίσθητη» την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή