Στροφή Τραμπ στη συμφωνία με το Ιράν

Στροφή Τραμπ στη συμφωνία με το Ιράν

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Να διατηρήσει σε ισχύ τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν επέλεξε τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας παράταση στην ισχύουσα άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, την Πέμπτη. Η κομβικής σημασίας απόφαση σηματοδοτεί την υπαναχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από απειλές του παρελθόντος περί κατάργησης της συμφωνίας. Είχαν προηγηθεί προτροπές υψηλά ιστάμενων μελών του υπουργικού συμβουλίου, που καλούσαν τον πρόεδρο να μην ανατινάξει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, μια και κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στο Ιράν να παραγάγει πυρηνικά όπλα.

Επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε σφοδρή κριτική κατά της πυρηνικής συμφωνίας, αν και απέφυγε να απαντήσει εάν θα συνεχίσει να την τηρεί, ενώ ταυτόχρονα υποσχόταν εναλλακτικές δράσεις κατά του Ιράν. «Δεν θα υποστηρίξουμε αυτό που συμβαίνει σε αυτή τη χώρα. Εχουν παραβιάσει τόσα πολλά στοιχεία της συμφωνίας, ακόμη και το πνεύμα της. Και θα δείτε τι θα κάνουμε τον Οκτώβριο. Θα είναι εξαιρετικά εμφανές» δήλωσε σε έντονο ύφος ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αυτός ο συνδυασμός σκληροπυρηνικής ρητορικής και πολιτικού πραγματισμού δεν φαίνεται να ικανοποιεί ούτε τους συντηρητικούς πολέμιους ούτε τους υπέρμαχους της συμφωνίας στις ΗΠΑ. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ, παρουσιάζει τάσεις διχασμού, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας ένεκα της κρίσης στη Β. Κορέα.

Η σταδιακή μετατόπιση του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να θεωρηθεί προπομπός μιας βαθμιαίας μετάλλαξης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, δεδομένης και της απομάκρυνσης του μέχρι πρότινος σχεδιαστή στρατηγικής Στίβεν Μπάνον, υποστηρικτή της ανοικτής σύγκρουσης με Κίνα και Ιράν. Οι δύο εναπομείναντες σύμβουλοι του Τραμπ επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, Χέρμπερτ Μακάστερ και Τζιμ Μάτις, είναι γνωστοί για την επιθετική στάση τους απέναντι στο Ιράν, χωρίς, όμως, να προτείνουν ανοιχτή σύγκρουση.

Τούτων δοθέντων, παραμένει ασαφές εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιδιώξει να πείσει τους υποστηρικτές του να ξεχάσουν τις υποσχέσεις περί κατάργησης της συμφωνίας. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε μέσω Twitter την Πέμπτη πως η συμφωνία δεν υπόκειται σε επαναδιαπραγμάτευση, προτρέποντας τις ΗΠΑ να συμμορφωθούν πλήρως με το περιεχόμενό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή