Σε διάλογο καλούν τον Ραχόι οι ηγέτες της Καταλωνίας

Σε διάλογο καλούν τον Ραχόι οι ηγέτες της Καταλωνίας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισπανική κυβέρνηση παίρνει στα χέρια της τη διαχείριση του προϋπολογισμού της Καταλωνίας, κατά παράβαση του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα δαπανηθεί δημόσιο χρήμα για το επίμαχο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, που έχει κηρυχθεί παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε χθες το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Μαριάνο Ραχόι. Είχε προηγηθεί η άρνηση της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας, της Generalitat, να αποστέλλει σε εβδομαδιαία βάση παραστατικά όλων των εξόδων της στη Μαδρίτη.

Χθες το βράδυ, ο Ισπανός πρωθυπουργός επρόκειτο να μεταβεί στη Βαρκελώνη για να προεδρεύσει συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου της κεντρικής κυβέρνησης Ινίγο Μέντες ντε Βίγο προειδοποίησε τις τοπικές αρχές της Καταλωνίας ότι η Μαδρίτη «δεν αποκλείει κανένα μέτρο» προκειμένου να εμποδίσει τη διεξαγωγή του αποσχιστικού δημοψηφίσματος. Στον ισπανικό Τύπο γίνεται λόγος για πιθανή άρση του αυτόνομου καθεστώτος της περιοχής, δυνατότητα που παρέχεται στην κεντρική εξουσία από το ισπανικό σύνταγμα, εφόσον συντρέχουν εξαιρετικοί παράγοντες.

Με αυτή την επίδειξη δύναμης η κυβέρνηση Ραχόι απάντησε στην επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας από την πλευρά των καταλανικών αρχών, ενόψει του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, όπου οι Καταλανοί θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν ανεξάρτητο κράτος ή προτιμούν να παραμείνουν στο ισπανικό βασίλειο. Την πανηγυρική έναρξη της εκστρατείας το βράδυ της Πέμπτης, στην Ταραγόνα, διευκόλυνε η αποσαφήνιση της στάσης της δημάρχου Βαρκελώνης, Αντα Κολάου, που έγειρε την πλάστιγγα αποφασιστικά υπέρ των οπαδών της ανεξαρτησίας. Μέχρι την Πέμπτη, η Κολάου τασσόταν μεν υπέρ του δικαιώματος των Καταλανών να εκφραστούν μέσω δημοψηφίσματος, αλλά δεν είχε αποφασίσει να παραχωρήσει δημοτικούς χώρους για τη διεξαγωγή του, επικαλούμενη το ενδεχόμενο απόλυσης των δημοτικών υπαλλήλων από την κεντρική κυβέρνηση. Τελικά, η Κολάου ήρθε να προστεθεί στους 720 περίπου δημάρχους (σε σύνολο 958) που έχουν δηλώσει ότι θα βοηθήσουν να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, αν και τα τεχνικά προβλήματα της διεξαγωγής του στη Βαρκελώνη παρέμειναν ανοικτά.

Χθες, η Κολάου υπέγραψε κοινή επιστολή με τον επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας Κάρλες Πουζδεμόν και άλλους αξιωματούχους της περιοχής προς τον βασιλιά Φελίπε και τον πρωθυπουργό Ραχόι. Στην επιστολή τους, οι ηγέτες της Καταλωνίας κάνουν έκκληση για διάλογο ώστε να επιλυθεί με δημοκρατικό τρόπο η κρίση και να εξασφαλισθεί το δικαίωμα των πολιτών να εκφραστούν για το μέλλον τους, ενώ κάνουν λόγο για «χωρίς προηγούμενο εκστρατεία καταστολής» του ισπανικού κράτους εναντίον των Καταλανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή