Αψηφώντας το θάνατο και τη βαρύτητα

Αψηφώντας το θάνατο και τη βαρύτητα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Υπάρχει μια ομάδα νέων από τη Μόσχα, που αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο της αψηφώντας τον κίνδυνο σύλληψης, τραυματισμού ακόμα και θανάτου για να φτάσει στην κορυφή ψηλών κτηρίων. Το κίνητρό τους είναι απλό: να αισθανθούν πιο ζωντανοί.

Η ομάδα αποτελείται από τέσσερις Ρώσους και έναν Γάλλο, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα και αποκαλούνται «Rudex», που αποτελεί συντομογραφία για το «roof and decay exploration», δηλαδή «εξερεύνηση της κορυφής και της αποσύνθεσης».

Αψηφώντας το θάνατο και τη βαρύτητα-1

Το πάθος τους, τους έχει οδηγήσει στην κορυφή κάποιων από των πιο γνωστών αξιοθέατων της πόλης και, σε περιπτώσεις, σε κράτηση από την αστυνομία. Από την ίδρυση της ομάδας το 2008, δεν έχει τραυματιστεί ποτέ κανένα μέλος της.

Αυτό που κάνουν αντικατοπτρίζει την τρέλα της δύσης για εξερεύνηση της πόλης και των οικοδομημάτων που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος.

Αψηφώντας το θάνατο και τη βαρύτητα-2

Η μεγαλύτερη αναρρίχηση του Konstantin Drykin, μέλους της ομάδας, ήταν σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων της εποχής του Στάλιν με ύψος 176 μέτρα, κοντά στο Κρεμλίνο το 2014.

Ένας νέος ακόμη, ο Georgy Lanchevskiy, σκαρφάλωσε το 2013 στην αιχμηρή οροφή του Πανεπιστημίου της Μόσχας, το οποίο έχει ύψος 240 μέτρα. Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο κίνδυνος του θανάτου ή της σύλληψης του προκαλούσε έξαρση αδρεναλίνης. Το ίδιο καλοκαίρι, μετέφερε το πάθος του στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Αψηφώντας το θάνατο και τη βαρύτητα-3

«Η πρώτη μας οροφή εκεί ήταν πύργος με ρολόι ακριβώς απέναντι από το κτήριο της KGB», είπε. «Την επόμενη μέρα σκαρφαλώσαμε στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο, δίπλα ακριβώς από τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης». 

Αψηφώντας το θάνατο και τη βαρύτητα-4

Το κίνημά τους δεν είναι πολιτικό, ούτε έχει κάποια ιδεολογία. Ωστόσο, προς ένδειξη ενδιαφέροντος για την αστική ανάπλαση, μερικές φορές φωτογραφίζουν κτήρια που αποσυντίθενται και τα δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αψηφώντας το θάνατο και τη βαρύτητα-5

«Μερικοί άνθρωποι είναι αλεξιπτωτιστές, κάποιοι άλλοι πηγαίνουν στην εκκλησία και κάποιοι άλλοι αγαπούν το σκι. Εγώ, όμως περπατάω σε οροφές», είπε ο Grigory Shukhov και συνέχισε, «Μου αρέσει η ατμόσφαιρα εκεί πάνω. Είναι ασυνήθιστα. Ρομαντικά».

Αψηφώντας το θάνατο και τη βαρύτητα-6

Κάποιοι από την ομάδα είπαν ότι φοβούνται μήπως οι αρχές ψηφίσουν νομοθεσία που θα απαγορεύει κατηγορηματικά το χόμπι τους, από ανησυχία, ίσως, ότι θα μπορούσε να παροτρείνει τους εφήβους να αυτοκτονήσου. Όπως είπαν, όμως, η αλήθεια είναι ότι είναι μια δραστηριότητα που κάνει τη ζωή πιο όμορφη.

«Ας απαγορεύσουμε τα πάντα και όλα θα γίνουν για τους νέους βαρετά», λέει ο Shukhov. «Τι θα κάνουμε; Θα καθόμαστε να πίνουμε στις βεράντες των σπιτιών μας; Ή μήπως να ψάξουμε για ναρκωτικά;»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή