Καταλωνία: Περισσότεροι από 700 δήμαρχοι, από τους συνολικά 948, στηρίζουν το δημοψήφισμα

Καταλωνία: Περισσότεροι από 700 δήμαρχοι, από τους συνολικά 948, στηρίζουν το δημοψήφισμα

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκέντρωση υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, πραγματοποίησαν σήμερα περισσότεροι από 700 δήμαρχοι της ισπανικής περιφέρειας, από τους συνολικά 948, παρά τις δικαστικές διώξεις εναντίον τους, φωνάζοντας συνθήματα όπως «εμείς θα ψηφίσουμε» και «ανεξαρτησία». Μέ άλλα λόγια, πάνω από τα δύο τρίτα των Καταλανών δημάρχων τάσσονται υπέρ του δημοψηφίσματος, με τη δέσμευση να ανοίξουν τα κτίρια των δήμων για την ψηφοφορία που έχει οριστεί για την 1η Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, η ισπανική κυβέρνηση τονίζει ότι θα εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματικό.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης, οι δήμαρχοι έψαλλαν τον καταλανικό ύμνο, ενώ παράλληλα ένα πλήθος διαδηλωτών, έξω από το κτίριο, τους ενθάρρυνε, φωνάζοντας «είμαστε μαζί σας».

Την Τετάρτη, οι ισπανικές εισαγγελικές αρχές διέταξαν τους εισαγγελείς της Καταλωνίας να κλητεύσουν τους δημάρχους που σκοπεύουν να συνεργαστούν «στην οργάνωση της παράνομης ψηφοφορίας», για να προβούν σε διώξεις εναντίον τους.

Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζεμόντ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τους δημάρχους, απάντησε στις «απειλές» της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, τονίζοντας: «Μην υποτιμάτε τη δύναμη του λαού της Καταλωνίας». Ομοίως, την Παρασκευή, ο Ραχόι, απευθυνόμενος στους αυτονομιστές, είχε πει: «Μην υποτιμάτε τη δύναμη της ισπανικής δημοκρατίας. Το κράτος δικαίου λειτουργεί».

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή