ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Προαναγγελία Μέρκελ για οικονομικές πιέσεις στην Τουρκία

merkel1--10-thumb-large

To μέσο της οικονομικής πιέσης δηλώνει έτοιμη να επιστρατεύσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στην προσπάθεια της να επιδιώξει την αποφυλάκιση των Γερμανών πολιτών που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία για «πολιτικούς λόγους» και κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, αναφέρει σε δημοσίευμα της Deutsche Welle. 

Ασκώντας οικονομική πίεση θέλει να πετύχει την απελευθέρωση τους. «Θα πρέπει να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο την οικονομική μας συνεργασία με την Τουρκία και να διεξάγουμε επανεξέταση των σχετικών προγραμμάτων», δήλωσε η καγκελάριος σε συνέντευξη της στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neuen Presse, χαρακτηρίζοντας «εξοργιστικό» το γεγονός ότι Γερμανοί πολίτες κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

Την ίδια στιγμή, η καγκελάριος δεν υποστηρίζει ένα σενάριο απομόνωσης και διακοπής επικοινωνίας με την Τουρκία, τονίζοντας ότι με μία τέτοια στάση «δεν θα πετύχουμε τίποτα».

Στη συνέχεια, διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή της αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για την επίτευξη της αποφυλάκιση των κρατουμένων, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι δυσκολεύει τις επισκέψεις στους Γερμανούς πολίτες, καθώς και τη μέριμνα τους από τις γερμανικές προξενικές αρχές.

Σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ, ο αριθμός των Γερμανών σε τουρκικές φυλακές ανέρχονται στους 54. Οι συλλήψεις των έντεκα εξ’ αυτών συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.