ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Νέα συνθήκη ασφαλείας με την ΕΕ προτείνει το Λονδίνο

brexit-nea-synthiki-asfaleias-me-tin-ee-proteinei-to-londino-2209671

Την υπογραφή νέας συνθήκης ασφαλείας με την ΕΕ μετά το Brexit θα θέσει σήμερα στο διαπραγματευτικό τραπέζι η Βρετανία, ώστε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η συνεργασία στο ζήτημα της εξάλειψης των «όλο και αυξανόμενων και συχνότερων διασυνοριακών απειλών».

Στο έκτο αυτό έγγραφο παρουσίασης του βρετανικού οράματος για τη νέα σχέση που θα προκύψει μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ μετά τον Μάρτιο του 2019, αναφέρεται ότι η νέα συνθήκη που θα προκύψει από το διαζύγιο θα «υποστηρίζεται από τις κοινές μας αξίες και θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η συνεργασία μας θα μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα στις διαρκώς εναλλασσόμενες απειλές που αντιμετωπίζουμε».

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Λονδίνου, το πέμπτο που βιώνει η χώρα το 2017. 

«Ήδη έχουμε στενή συνεργασία με την ΕΕ σε ζητήματα ασφαλείας και είναι προς το κοινό συμφέρον να βρούμε τρόπους να την διατηρήσουμε», ανέφερε σε δήλωση του ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέβις.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ρουντ, η συνεργασία αυτή είναι απαραίτητη για την Ένωση, καθώς η Βρετανία είναι μία από τις κύριες χώρες στην ΕΕ που συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της ασφάλειας, παρέχοντας μεταξύ άλλων δεδομένα και αποδεικτικά στοιχεία για υπόπτους για τρομοκρατία και συμβάλλοντας σημαντικά στην Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol). Επιπλέον, η υπουργός τόνισε τον διεθνή χαρακτήρα των τρομοκρατικών απειλών που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί η συνεργασία των δύο πλευρών στους τομείς της ασφάλειας, της ποινικής δικαιοσύνης και της επιβολής του νόμου.