ΚΟΣΜΟΣ

Ο τυφώνας «Μαρία» αναβαθμίστηκε ξανά στην κατηγορία 5 – Σοβαρές ζημιές στη Δομινίκα

14s10tyf-thumb-large--2
mariadominica

Ο τυφώνας Μαρία αναβαθμίστηκε ξανά στο επίπεδο 5, αφού πέρασε πρώτα από τη Μαρτινίκα και μετά τη Δομινίκα και ενώ νωρίτερα είχε υποβαθμιστεί στην κατηγορία 4 και κατευθυνόταν προς τη Γουαδελούπη, τις Παρθένες Νήσους και το Πουέρτο Ρίκο.

Βίντεο στο twitter αποτυπώνει τις στιγμές που ο τυφώνας «Μαρία» φτάνει στη Γουαδελούπη.

Οι κάτοικοι της Δομινίκα «έχασαν ό,τι μπορούσε να χαθεί» μετά το πέρασμα του τυφώνα Μαρία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής Ρούζβελτ Σκέριτ.

«Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ εκτεταμένες καταστροφές. Στο στάδιο αυτό χάσαμε ό,τι μπορούσε να χαθεί. Οι άνεμοι πήραν τις στέγες των σπιτιών σχεδόν όλων των ανθρώπων με τους οποίους μίλησα ή ήλθα σε επαφή», έγραψε ο Ρούζβελτ Σκέριτ στη σελίδα του στο Facebook, απευθύνοντας έκκληση «για κάθε είδους βοήθεια».

Χρήστης του twitter μοιράζεται στιγμιότυπα από το σφοδρό χτύπημα της «Μαρία» στη Δομινίκα

Ο τυφώνας Μαρία ενισχύθηκε χθες φθάνοντας στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα έως και 260 χιλιομέτρων την ώρα με την Καραϊβική, να έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Η Μαρτινίκα επίσης είχε κηρυχθεί τη Δευτέρα σε κατάσταση βιολετί συναγερμού και η Γουαδελούπη σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, περίπου δέκα ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ίρμα από τον Άγιο Μαρτίνο και τον Άγιο Βαρθολομαίο, όπου άφησε πίσω του 11 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο «δυνητικά καταστροφικός» τυφώνας είχε ήδη ξεριζώσει δέντρα και στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης, είχε προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες πριν καν φθάσει στο νησί των 73.000 αγγλόφωνων κατοίκων.