Ντεμπούτο Τραμπ στη «λέσχη» του ΟΗΕ

Ντεμπούτο Τραμπ στη «λέσχη» του ΟΗΕ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον ΟΗΕ «λέσχη», όπου «οι άνθρωποι περνούν καλά», χωρίς να παράγουν κάτι ουσιαστικό, καθιστώντας σαφή την πρόθεσή του να μειώσει δραστικά το οικονομικό βάρος που επωμίζονται οι ΗΠΑ για τον διεθνή οργανισμό. Στο χθεσινό του ντεμπούτο στα Ηνωμένα Εθνη, στη γενέτειρά του τη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός πρόεδρος υπήρξε μεν πιο διπλωματικός στη φρασεολογία του, χωρίς ωστόσο να μετακινηθεί και πολύ από την ουσία των θέσεών του.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι κανένα κράτος-μέλος δεν θα επωμίζεται δυσανάλογο μερίδιο του βάρους, είτε στρατιωτικά είτε οικονομικά», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώπιον εκπροσώπων 126 κρατών που ανταποκρίθηκαν σε πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς οργανισμού, μια μέρα πριν από την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης. Οι ΗΠΑ καλύπτουν το 22% των λειτουργικών εξόδων και το 28,5% των κονδυλίων που απαιτούνται για τις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ.

Στην ίδια ομιλία, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι τα Ηνωμένα Εθνη «δεν έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές τους λόγω γραφειοκρατίας και κακοδιαχείρισης», για να ζητήσει «πραγματικά τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο δομή και τη λειτουργία του». Στην εκδήλωση, με σπόνσορα τον Λευκό Οίκο, παραβρέθηκε και ο Αντόνιο Γκουτιέρες, γενικός γραμματέας του οργανισμού τον οποίο εννοεί να «αναδομήσει» ο πρόεδρος Τραμπ. «Δεν είχε επιλογή από τη στιγμή που δέχθηκαν να συμμετάσχουν 126 χώρες», σχολίαζε πηγή των Ηνωμένων Εθνών.

Οι καθαυτό εργασίες της Γενικής Συνέλευσης αρχίζουν σήμερα, με την παρθενική ομιλία του Τραμπ από το βήμα του διεθνούς οργανισμού. Θα ακολουθήσουν ομιλίες των ηγετών της Γαλλίας, της Τουρκίας και του Ισραήλ. Οι κρίσεις στην Κορέα και στη Συρία, όπως και η κλιματική αλλαγή, αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα.

Χθες, τα «πολεμικά παιχνίδια» κλιμακώθηκαν γύρω από την κορεατική χερσόνησο, με παράλληλη διεξαγωγή στρατιωτικών και ναυτικών γυμνασίων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας από τη μια πλευρά και Ρωσίας-Κίνας από την άλλη. Το κορεατικό πρόβλημα έθιξαν σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους οι Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, οι οποίοι συζήτησαν επίσης την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Κίνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή