Κοινό μέτωπο Τουρκίας – Ιράκ

Κοινό μέτωπο Τουρκίας – Ιράκ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σκλήρυνση της στάσης τους και απειλές που φτάνουν μέχρι και τη χρήση στρατιωτικής βίας, απαντούν Aγκυρα και Βαγδάτη στην οριστικοποίηση του δημοψηφίσματος που έχουν προκηρύξει οι Αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν για την 25η Σεπτεμβρίου με το ερώτημα της ανεξαρτησίας.

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε χθες αιφνιδιαστικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Στις ασκήσεις συμμετέχουν 100 στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, όπως και μονάδες πυροβολικού.

Μετά την οριστικοποίηση της απόφασης του Κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί να προχωρήσει στο δημοψήφισμα, παρά την «εναλλακτική πρόταση» που του είχαν προτείνει εκπρόσωποι του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας (το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό), η αντίδραση της Aγκυρας ήταν άμεση. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι το κουρδικό δημοψήφισμα είναι θέμα «εθνικής ασφαλείας» για την Τουρκία, διαμηνύοντας την απόφαση της Aγκυρας να μη δεχθεί τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης κρατικής οντότητας των Κούρδων –είτε στο βόρειο Ιράκ είτε στη βόρεια Συρία– που θα λειτουργούσε ως ενισχυτής των αλυτρωτικών διαθέσεων για τον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας. «Ουδείς θα έπρεπε να επωάζει σχέδια για τετελεσμένα στα νότια σύνορά μας. Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα», προειδοποίησε χθες ο Γιλντιρίμ από τη Σανλιούρφα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Στο Ιράκ, το ανώτατο δικαστήριο απαγόρευσε, με προσωρινή απόφασή του, το κουρδικό δημοψήφισμα, ενώ ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι προειδοποίησε τον Μπαρζανί ότι «παίζει με τη φωτιά», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης του στρατού εφόσον το δημοψήφισμα οδηγήσει σε αιματηρές, εθνοτικές συγκρούσεις. Ο Αμπάντι θα συναντηθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, με αντικείμενο το κουρδικό πρόβλημα, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος αναχωρώντας για την έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Στις ίδιες δηλώσεις του, υπογράμμισε τη συναντίληψη και τον συντονισμό Αγκυρας-Βαγδάτης για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Αντίθετη η Τεχεράνη

Εξίσου κατηγορηματική είναι η αντίθεση της Τεχεράνης στο κουρδικό δημοψήφισμα. «Οποιαδήποτε μεταβολή στη θεμελιώδη αρχή της ιρακινής εδαφικής ακεραιότητας θα οδηγήσει σε αναθεώρηση της υπάρχουσας συνεργασίας ανάμεσα στο Ιράν και το ιρακινό Κουρδιστάν», δήλωσε χθες ο γραμματέας του ανωτάτου συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, Αλί Σαμχανί.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά με πιο απερίφραστη γλώσσα, κινήθηκε ο σιίτης αντιπρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, ο οποίος διατηρεί ισχυρή επιρροή στη Βαγδάτη και στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη. «Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός δεύτερου Ισραήλ στο βόρειο Ιράκ», δήλωσε ο Μαλίκι. Η ισραηλινή κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι η μόνη που τάχθηκε πρόσφατα υπέρ του κουρδικού δημοψηφίσματος και της δημιουργίας κουρδικού κράτους, ενώ όλες οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης τάσσονται υπέρ της αναβολής του. Το ίδιο ζήτησε χθες, διά του εκπροσώπου του, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή