Eντονη κινητικότητα στην Αγκυρα για Κουρδικό

Eντονη κινητικότητα στην Αγκυρα για Κουρδικό

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στην τουρκική πρωτεύουσα εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στο Κουρδικό Ζήτημα.

Στην Άγκυρα και στην Νέα Υόρκη, η τουρκική πλευρά πραγματοποιεί έκτακτες συσκέψεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες. Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες και στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας-Ιράκ.

Πριν από λίγες ώρες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις έναρξη εργασιών της νέας περιόδου στον ΟΗΕ, συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό του Ιράκ. Οι δυο πολιτικοί συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις εν όψει του δημοψηφίσματος στο Κουρδιστάν. Η Τουρκία επαναλαμβάνει την προσκόλληση της στον στόχο της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.

Την ώρα που ο κ. Ερντογάν συζητούσε με τον Ιρακινό Πρωθυπουργό τις τελευταίες εξελίξεις στο Κουρδικό Ζήτημα, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία εξακολουθούσε να πλήττει θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο βόρειο κομμάτι του Ιράκ.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, τις τελευταίες ημέρες έχουν εξουδετερωθεί δεκάδες αντάρτες.

Από την άλλη, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας συνεχίζεται η ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων. Το επιτελείο του τουρκικού στρατού στέλνει στην περιοχή νέες ενισχύσεις.

Οι εξελίξεις στο παρασκήνιο

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της «Κ», υπάρχουν και εξελίξεις που τρέχουν στο παρασκήνιο σχετικά με το επικείμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν.

Οι ιρακινές αρχές έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας πραγματοποιούν κινήσεις για να μπλοκάρουν το δημοψήφισμα. Χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ αποφάσισε την αναβολή του δημοψηφίσματος.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με ξένες πρωτεύουσες και μελετά διάφορα σενάρια για την αναβολή του δημοψηφίσματος, έστω και την τελευταία στιγμή. Την συγκεκριμένη πληροφορία επιβεβαιώνουν οι εκπρόσωποι του αυτόνομου Κουρδιστάν στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, στην «πρωτεύουσα» του αναδυόμενου κουρδικού κρατιδίου στην Συρία και στο Κιρκούκ λαμβάνουν χώρα ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή