ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Κανείς Καταλανός δήμαρχος δεν πρόκειται να συλληφθεί, τονίζει ο υπ. Δικαιοσύνης

ispania-kaneis-katalanos-dimarchos-den-prokeitai-na-syllifthei-tonizei-o-yp-dikaiosynis-2209838

Ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης, Ραφαέλ Καταλά, διαβεβαίωσε σήμερα πως δεν πρόκειται να συλληφθεί κανείς από τους Καταλανούς δημάρχους, που έχουν αρχίσει σήμερα να καταθέτουν ενώπιον του εισαγγελέα για τη συμμετοχή τους στο ακυρωθέν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου, εάν αυτοί δεν παρουσιασθούν αυτοβούλως, αλλά απλώς «θα μεταχθούν συνοδευόμενοι προκειμένου να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους».

«Δεν πρόκειται να συλλάβουμε κανέναν, απλώς θα τους οδηγήσουμε εκεί για να καταθέσουν. Για να υπάρξει οποιαδήποτε κράτηση θα πρέπει να το διατάξει ένας δικαστής έπειτα από απόφαση να ληφθούν μέτρα, κάτι που τώρα είναι αδιανόητο σε μία διαδικασία όπως αυτή», τόνισε ο υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena3. Στην ίδια παρέμβασή του, ο Καταλά επανέλαβε πως εκείνο που ενδιαφέρει τους αυτονομιστές στην υπόθεση αυτή «είναι να υψώσουν τους τόνους και να υποστηρίζουν πως θα υπάρξουν συλλήψεις».

Ο Καταλά εξήγησε πως πρόκειται απλώς για μία κατάθεση και από αυτή θα προκύψει μία δικαστική διαδικασία με εγγυήσεις, η οποία θα μπορούσε να καταλήξει σε καταδίκη, ή μη, ανάλογα εάν διαπιστωθούν ευθύνες.

Όσον αφορά τις καταγγελίες ορισμένων δημάρχων που πρόσκεινται στα μη αυτονομιστικά κόμματα (PP, Ciudadanos, PSC) ότι υφίστανται πιέσεις και απειλές για τη μη συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα, ο υπουργός δήλωσε πως οι πιέσεις αυτές αποτελούν άλλη μία απόδειξη της μη ανεκτικότητας που επιδεικνύεται απέναντι σε όσους θέλουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και να τηρούν τους νόμους.

Στο πνεύμα αυτό, ο Καταλά προειδοποίησε όλες τις εκδοτικές και ταχυδρομικές εταιρείες, που ενδεχομένως προσφέρουν υπηρεσίες στην τοπική ‘Γκοβέρν’ (κυβέρνηση) για το δημοψήφισμα, πως συνεργάζονται σε μία παράνομη πράξη και τους διαβεβαίωσε πως «κανείς δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να κάνουν κάτι που είναι παράνομο».

«Το δημοψήφισμα είναι παράνομο και θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η συνεργασία σε μία παρανομία έχει ποινικές ευθύνες», τόνισε ο Καταλά, προσθέτοντας επίσης πως η Υπηρεσία Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει ξεκινήσει επίσης έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η τοπική ‘Τζενεραλιτάτ’ «διαχειρίζεται προσωπικά δεδομένα χωρίς να ζητήσει προηγουμένως άδεια», με στόχο να κάνει απογραφή παράνομα για την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων ενόψει του δημοψηφίσματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ