Politico: Υποψίες για ανάμιξη τουρκικής κυβέρνησης σε σειρά απαγωγών

Politico: Υποψίες για ανάμιξη τουρκικής κυβέρνησης σε σειρά απαγωγών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή μια σειρά από μυστηριώδεις εξαφανίσεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία, πολιτικοί κομμάτων της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναρωτιούνται αν το φαινόμενο το απαγωγών στη χώρα έχει επιστρέψει. 

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει στην έρευνα υποθέσεων 12 αγνοουμένων, αλλά και να αποδείξει ότι κρατικοί λειτουργοί δεν έχουν καμία ανάμιξη σε αυτές τις απαγωγές. 

Παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ανάμιξη της κυβέρνησης στις προσφάτως καταγεγραμμένες απαγωγές, το Politico αναφέρει ότι η περίπτωση του Önder Asan, του μοναδικού απαχθέντος που εμφανίστηκε μετά την απαγωγή του, μπορεί να αποτελέσει ένδειξη – αν όχι αποδεικτικό πλήρους ανάμιξης – ότι οι τουρκικές αρχές τουλάχιστον ανέχονται τέτοιου είδους πρακτικές σε περιπτώσεις που το θύμα της απαγωγής είναι ύποπτο για τρομοκρατία.

Ειδικότερα, ο Asan ήταν δάσκαλος στην Άγκυρα και απήχθη τον Απρίλιο. Σύμφωνα με μαρτυρία, ομάδα ανδρών αγνώστων στοιχείων, ισχυριζόμενοι ότι είναι αστυνομικοί, έσυραν τον Asan έξω από ένα ταξί και τον πέταξαν μέσα σε ένα βανάκι. Έξι εβδομάδες μετά την απαγωγή του, η οικογένειά του τον εντόπισε σε ένα αστυνομικό τμήμα. Ο Asan είπε στον δικηγόρο του ότι ανακρίθηκε και βασανίστηκε. Λίγες μέρες μετά την επανεμφάνισή του, απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για τρομοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία χαρακτηρίζει το δίκτυο Γκιουλέν ως τρομοκρατική οργάνωση και οποιοσδήποτε με την παραμικρή σύνδεση μπορεί να κατηγορηθεί για συμμετοχή σε αυτή. Ετσι, συνέβη και με τον Asan, ο οποίος σύμφωνα με το περιοδικό δίδασκε φιλοσοφία σε ιδιωτικό σχολείο που είχε σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Η περίπτωση του Asan ειδικά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλες οι απαγωγές έγιναν υπό το φως της ημέρας με τους δράστες να αδιαφορούν για το αν θα τους δει κανείς, εντείνει τους φόβους για την επιστροφή του φαινομένου απαγωγών στην Τουρκία με την ανοχή αν όχι στήριξη της κυβέρνησης. Σημειώνεται, δε, ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι ταυτότητες των απαγωγέων παραμένουν άγνωστες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιοδικό Politico περιγράφει αναλυτικά άλλες τρεις περιπτώσεις απαγωγών που παρουσιάζουν ομοιότητες με αυτή του Asan. Μάλιστα, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι και οι τέσσερις υποθέσεις έχουν αναγνωριστεί από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Human Rights Watch ως «μη εθελούσιες εξαφανίσεις» οι οποίες έχουν τα εξης κοινά χαρακτηριστικά: Οι αγνοούμενοι είναι άνδρες που έχασαν τις δουλειές τους όταν η Τουρκία ήταν σε κατάσταση εκτάκτης ανάγκης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος πέρσι. Επίσης, όλοι τους έχουν τουλάχιστον μια σύνδεση με το δίκτυο του εξόριστου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ως υποκινητή του πραξικοπήματος.

Αρκετοι συγγενείς των απαχθέντων έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), το οποίο βρίσκεται συχνά αντιμέτωπο με τέτοιες υποθέσεις. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της διαμάχης με Κούρδους αντάρτες τη δεκαετία του '90, οι δυνάμεις ασφαλείας «εξαφάνισαν» δεκάδες πολίτες, στην πλειοψηφία τους Κούρδους. Συχνά, βασανίζονταν, ενώ πολλές από τις σορούς των θυμάτων δεν έχουν βρεθεί μέχρι και σήμερα. Το ΕΔΔΑ, κατά καιρούς, έχει κρίνει την Τουρκία υπεύθυνη για πολλές τέτοιες περιπτώσεις.

Πηγή: POLITICO

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή