Νέο πλήγμα του Εγκέλαδου στο Μεξικό

Νέο πλήγμα του Εγκέλαδου στο Μεξικό

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Ακριβώς 32 χρόνια μετά τον τρομακτικό σεισμό της 19ης Σεπτεμβρίου 1985, η πόλη του Μεξικού συγκλονίστηκε χθες από ισχυρότατη δόνηση 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν καταρρεύσεις κτιρίων, εκρήξεις από διαρροές φυσικού αερίου και πυρκαγιές, με άγνωστο έως χθες το βράδυ αριθμό θυμάτων. Τουλάχιστον 42 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο κρατίδιο Μορέλος, ενώ κατάρρευση σχολείου στο κρατίδιο Πουέμπλα είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο θανάτους.

Ηταν 13.14 τοπική ώρα, μόλις δύο ώρες μετά τις ασκήσεις ετοιμότητας που οργανώνονται στην επέτειο του σεισμού του 1985, όταν το έδαφος στο κεντρικό Μεξικό ξεκίνησε να σείεται. Οι κάτοικοι της Πόλης του Μεξικού αισθάνθηκαν πρώτα κραδασμούς, που παρομοίασαν με πέρασμα φορτηγού και εν συνεχεία ισχυρότατη δόνηση που έβγαλε όλη την πόλη στους δρόμους. Ο δήμαρχος της πόλης, Μιγκέλ Ανχελ Μανσέρα, δήλωσε ότι τουλάχιστον 20 κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές και ότι υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους εγκλωβισμένους σε φλεγόμενα κτίρια, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Φωτογραφίες της πόλης από τις πρώτες στιγμές μετά τον σεισμό έδειξαν δεκάδες σημεία από τα οποία σηκώνονταν σκόνη και καπνοί, ενώ οι Αρχές απέκλεισαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα λόγω διαρροής φυσικού αερίου.

Το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης έκλεισε, καθώς ρήγμα άνοιξε στον δρόμο έξω από τον δεύτερο τερματικό σταθμό, ενώ ζημιές αναφέρθηκαν στις περιοχές Κοντέσα, Ρόμα και Ντελ Βάλε.

Η μεξικανική πρωτεύουσα είναι χτισμένη σε αποξηραμένη λίμνη και η μορφολογία του υπεδάφους μεταφέρει τη σεισμική ενέργεια στα κτίρια με άκρως καταστροφικό τρόπο, όπως συνέβη στον σεισμό του 1985, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι. «Οταν ξεκίνησε να κουνάει, ήμουν στον δεύτερο όροφο και άρχισα να τρέχω», είπε μια κοπέλα που βγήκε ζωντανή από κατάρρευση κτιρίου, χθες, στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού, κατορθώνοντας να κατέβει τις σκάλες την ώρα που κατέρρεαν, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι της. «Δεν το πιστεύω ότι είμαι ζωντανή». Γύρω της, άλλοι επιζώντες ήταν καλυμμένοι με σκόνη, ενώ συνεργεία διάσωσης επιχειρούσαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια για να αναζητήσουν όσους βρίσκονταν στους υψηλότερους ορόφους.

Μόλις προ δεκαημέρου, οι κάτοικοι της μεξικανικής πρωτεύουσας είχαν και πάλι εγκαταλείψει τα κτίρια εξαιτίας της δόνησης 8,1 Ρίχτερ που έπληξε το κρατίδιο Οαχάκα. Η χθεσινή δόνηση, αν και μικρότερη, έγινε πολύ πιο αισθητή, καθώς το επίκεντρό της απείχε μόλις 120 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία του Μεξικού, το επίκεντρο της δόνησης ήταν 12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Αξοτσιαπάν, σε εστιακό βάθος 51 χιλιομέτρων. Το επίκεντρο απείχε 650 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού στην Οαχάκα και οι σεισμολόγοι θεωρούν ότι δεν πρόκειται για μετασεισμό. Το ρήγμα που έδωσε τον χθεσινό σεισμό ήταν γνωστό, καθώς σε ακτίνα 250 χιλιομέτρων έχουν συμβεί 19 σεισμοί άνω των 6,5 Ρίχτερ τα τελευταία 100 χρόνια. Πρόκειται για ρήγμα στο εσωτερικό της τεκτονικής πλάκας Κόκο και όχι στα όρια δύο λιθοσφαιρικών πλακών, όπως αυτός της Οαχάκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή