Τη βία θέλει να αντιμετωπίσει η Αούν Σαν Σου Κι

Τη βία θέλει να αντιμετωπίσει η Αούν Σαν Σου Κι

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ, με θύματα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, καταδίκασε χθες η πρόεδρος της χώρας, Αούν Σαν Σου Κι, λέγοντας ότι οι δράστες των περιστατικών αυτών θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.

Η πρόεδρος Κι, όμως, απέφυγε να αναφερθεί στις κατηγορίες του ΟΗΕ για συστηματική εκστρατεία εθνοκάθαρσης από μέρους του βιρμανικού στρατού εναντίον των Ροχίνγκια. Περισσότερα από 450.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας έχουν αναζητήσει τον τελευταίο μήνα καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές. Μιλώντας στην πρωτεύουσα Ναϊπιτάου, η κ. Κι είπε: «Καταδικάζουμε κάθε παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Δεσμευόμαστε να αποκαταστήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και το κράτος δικαίου στην πολιτεία». Αντιδρώντας στις δηλώσεις της προέδρου Κι, η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία τις χαρακτήρισε «συνδυασμό ψευδών και κατηγοριών εναντίον των θυμάτων». Ο επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών του ΟΗΕ, Μαρζούκι Νταρουσμάν, ανέφερε χθες ότι σύμφωνα με καταθέσεις προσφύγων Ροχίνγκια, οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ –τις οποίες δεν ελέγχει η πρόεδρος Κι, με βάση τη συμφωνία αποκατάστασης της δημοκρατίας– διαπράττουν την πλειοψηφία των παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων, με τη βοήθεια φανατικών βουδιστών. Η ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη άδεια εισόδου στη Μιανμάρ, έτσι ώστε να πραγματοποιήσει επιτόπου έρευνα στην πολιτεία Ραχίν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή