ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση – Ν24 /Welt: Εμπιστοσύνη στη Mέρκελ σε όλα πλην Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής πολτικής

dimoskopisi-amp-8211-n24-welt-empistosyni-sti-merkel-se-ola-plin-koinonikis-kai-perivallontikis-poltikis-2210041

Ικανότερη από τον ανθυποψήφιό της Μάρτιν Σουλτς να αντιμετωπίσει ακόμα και τα ευρωπαϊκά θέματα θεωρείται η νυν καγκελάριος της Γερμανίας, η οποία θεωρείται όμως λιγότερη ικανή από αυτόν σε θέματα κοινωνικής πολτικής, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου «Ν24» της εφημερίδας «Die Welt». Ικανότερος και των δύο ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμιρ σε θέματα περιβάλλοντος. Ούτε καν σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας δεν εμπιστεύονται πάντως οι ερωτηθέντες το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία», το οποίο έπεται όλων.

Αναλυτικά τα δημοσκοπικά ευρήματα έχουν ως εξής:

Οικονομική πολιτική : Το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί την κ. Μέρκελ (CDU) ικανότερη να διαχειριστεί τα οικονομικά θέματα από τον κ. Σουλτς (SPD), τον οποίο εμπιστεύεται το 31%. Τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντντερ θεωρεί ικανότερο το 32%, τον συμπρόεδρο των Πρασίνων (Die Gruenen) Τζεμ Εζντεμιρ το 17%, την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο και μια εκ των δύο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Diwe Linke) Σάρα Βαγκενκνεχτ to 12% και τέλος την Αλίτσε Βάιντελ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ακροδεξιού-λαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (ΑfD) το 6%.

Ευρωπαϊκή πολιτική: To 59% θεωρεί ικανότερη να την ασκήσει την καγκελάριο Μέρκελ, ενώ τον -επί χρόνια διατελέσαντα κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο Ευρωκοινοβούλιο και χρηματίσαντα πρόεδρό του- Μ. Σουλτς το 46%. Ακολουθούν ο Πράσινος κ. Εζντεμιρ με 21%, ο Φιλελεύθερος κ. Λίντντερ με 18%, η αριστερή κ. Βάγκενκνεχτ με 12% και η «Εναλλακτική» κ. Βάιντελ με 5%.

Προσφυγικό: Παρά την σφοδρή κριτική την οποία έχει δεχτεί πανταχόθεν η καγκελάριος Μέρκελ στο θέμα αυτό, το 52% την θεωρεί ικανότερη να το χειριστεί, ενώ τον κ. Σουλτς το 35%, τον κ. Εζντεμιρ το 28%, την κ. Βάγκενκνεχτ 22%, τον κ. Λίντνερ, ο οποίος τάσσεται υπέρ ενός νόμου για τον περιορισμό της μετανάστευσης και των προσφύγων, το 19%. Παραδόξως, το ακροδεξιό αλλά και ακραιφνώς αντιμεταναστευτικό AfD θεωρείται ικανό να το χειριστεί μόνο από το 11%, ποσοστό το οποίο είναι όμως και το μεγαλύτερο που λαμβάνει το κόμμα αυτό σε όλες τις κατηγορίες.

Κοινωνική Δικαιοσύνη: Είναι το κεντρικό θέμα της προεκλογικής καμπάνιας των Σοσιαλδημοκρατών και είναι το μοναδικό στο οποίο προηγείται ο κ. Σουλτς με 44%, έπεται η κ. Μέρκελ με 40%. Την κ. Βάγκενκνεχτ και τον κ. Εζντεμιρ εμπιστεύεται το 29%, τον κ. Λίντνερ το 17% και την κ. Βάιντελ το 9%.

Περιβαλλοντική πολιτική: Σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες εμπιστεύεται τον Τζεμ Εζντεμιρ (49%), την καγκελάριο Μέρκελ το 39%, τον Μ. Σουλτς το 24%, την Σ. Βάγκενκνεχτ το 16% , τον Κ. Λίντντερ το 15% και την ακροδεξιά Α. Βάιντελ το 6%.

Εσωτερική ασφάλεια: Παρά το γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) τάσσεται κατά της «πολιτογράφησης εγκληματιών» (σ.σ. ενν. προσφύγων /μεταναστών) και υπέρ της οπλοχρησίας, το κόμμα της κ. Βάιντελ εμπιστεύεται για θέματα εσωτερικής ασφάλειας μόνο το 8% των ερωτηθέντων. Και στο θέμα αυτό η κ. Μέρκελ προηγείται με ποσοστό 53% , την εμπιστεύεται δηλαδή ένας στους δύο πολίτες, ακολουθούμενη από τον κ. Σουλτς με 38% , τον κ. Λίντνερ με 28% , τον κ. Εζντεμιρ με 26% και την κ. Βάγκενκνεχτ με 13%.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)