Πέθανε το «Οργισμένο Είδωλο», ο θρυλικός πυγμάχος Τζέικ Λα Μότα

Πέθανε το «Οργισμένο Είδωλο», ο θρυλικός πυγμάχος Τζέικ Λα Μότα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 96 ετών ο θρυλικός Αμερικανός πυγμάχος Τζέικ Λα Μότα, πάνω στη θυελλώδη και επεισοδιακή ζωή του οποίου βασίστηκε η κινηματογραφική ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, «Οργισμένο Είδωλο» (πρωτότυπος τίτλος: Raging Bull),παραγωγής 1980. Τον «οργισμένο» μποξέρ υποδύθηκε στην ταινία με εντυπωσιακό τρόπο ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος απέσπασε το Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου για τη συγκεκριμένη ερμηνεία, παρουσιάζοντας έναν αυτοκαταστροφικό άνθρωπο με συχνά βίαια ξεσπάσματα εντός και εκτός ρινγκ, κυριευμένο από αισθήματα οργής και υπέρμετρης ζήλιας, τα οποία τον οδήγησαν σταδιακά στην πλήρη αποξένωση από οτιδήποτε αγαπούσε. 

Πέθανε το «Οργισμένο Είδωλο», ο θρυλικός πυγμάχος Τζέικ Λα Μότα-1

O Τζέικ Λά Μότα με τον Μάρτιν Σκορσέζε στην 25η επέτειο του «Οργισμένου Ειδώλου», το 2005. (ΑP Photo/Julie Jacobson)

Τον θάνατο του Λα Μότα ανακοίνωσε σήμερα μία από τις κόρες του μέσω της προσωπικής της σελίδας στο Facebook, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στην ακριβή αιτία του θανάτου του. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα TMZ, ο θάνατος του επήλθε μετά από πνευμονία, στον οίκο ευγηρίας όπου διέμενε. 

Παγκόσμιος Πρωταθλητής Μεσαίων Βαρών το 1950, ο Λα Μότα, ευρύτερα γνωστός ως «Ταύρος του Μπρονξ», ξεκίνησε την καριέρα του στα ρινγκ το 1941, όταν και απορρίφθηκε από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για ιατρικούς λόγους. Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η αντιπαλότητα του με τον σπουδαίο πυγμάχο Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον, τον οποίο αντιμετώπισε έξι φορές σε μία ιστορική σειρά αγώνων που κρίθηκαν «στο νήμα», κερδίζοντας ωστόσο μοναχά έναν από αυτούς και υποχρεώνοντας τον Ρόμπινσον στην πρώτη ήττα της καριέρας του. 

Πέθανε το «Οργισμένο Είδωλο», ο θρυλικός πυγμάχος Τζέικ Λα Μότα-2

Διάσημος για το γερό πιγούνι του, το οποίο αντέχε και το πιο σκληρό σφυροκόπημα των αντιπάλων του, ο Λα Μότα βγήκε νοκ άουτ μόνο μία φόρα, σε έναν αγώνα της τελευταίας φάσης της καριέρας του, το 1952. 

Εκτός των ρινγκ η ζωή του Λα Μότα υπήρξε ταραχώδης, περιλαμβάνοντας ακόμη και «μπλεξίματα» με το οργανωμένο έγκλημα της Νέας Υόρκης, με τον ίδιο να έχει παραδεχθεί ότι σε μία περίπτωση έχασε επίτηδες έναν αγώνα λόγω πιέσεων της μαφίας. «Έχασα επίτηδες έναν αγώνα με τον Μπίλι Φοξ, επειδή δεσμεύθηκαν ότι το τίμημα για την υπεράσπιση του τίτλου μου θα ήταν μία σφαίρα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον συγκεκριμένο αγώνα, σε μία συνέντευξη το 1970.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή