ΚΟΣΜΟΣ

Οι Παρθένοι Νήσοι απειλούνται με πλημμύρες

21s10people

Η «Μαρία», ο δεύτερος κυκλώνας κατηγορίας 5 που πλήττει την Καραϊβική μέσα στον Σεπτέμβριο, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον ενός ανθρώπου στη Γουαδελούπη και πλέον πλήττει το Σεντ Κρουά στις αμερικανικές Παρθένους Νήσους, ενώ απειλεί επίσης το Πουέρτο Ρίκο, αφού προκάλεσε τεράστιες υλικές καταστροφές στη Δομίνικα.

Το μάτι του κυκλώνα, ο οποίος παραμένει στο ανώτατο επίπεδο της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, βρισκόταν πριν από λίγο περίπου 35 χλμ. νοτιοανατολικά του Σεντ Κρουά, με ανέμους ταχύτητας 280 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC). Το φαινόμενο αναμένεται να προκαλέσει καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στις Παρθένους Νήσους, προειδοποίησαν οι μετεωρολόγοι του NHC.

Η περιοχή επλήγη πριν από λίγες ημέρες από τον κυκλώνα «Ιρμα», μια από τις πιο σφοδρές καταιγίδες που έχουν καταγραφεί ποτέ στον Ατλαντικό. Η «Ιρμα» προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά μικρά νησιά, ανάμεσά τους στην Μπαρμπούντα, στα νησιά του Αγίου Θωμά και του Αγίου Ιωάννη των Παρθένων Νήσων. Προκάλεσε επίσης τεράστιες καταστροφές στην Κούβα και στη Φλόριντα. Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων ανήλθε σε τουλάχιστον 84 νεκρούς. Στο Σεντ Κρουά ζουν περίπου 55.000 μόνιμοι κάτοικοι, οι μισοί από το σύνολο του πληθυσμού των Παρθένων Νήσων.

Ο κυκλώνας «Μαρία» αναμενόταν να περάσει από το Πουέρτο Ρίκο χθες και βόρεια από τις βορειοανατολικές ακτές της Δομινικανής Δημοκρατίας το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη, σύμφωνα με το NHC. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει εκτίμηση του εάν θα πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.