ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Ο Τραμπ είναι υπερβολικά «κατηγορηματικός» στις επικρίσεις του εναντίον του ΟΗΕ

21s10frenchpresi

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «δεν έχει λόγο» να είναι «τόσο κατηγορηματικός» στις επικρίσεις του εναντίον του ΟΗΕ, σημείωσε ο γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TMC το βράδυ της Τετάρτης.

Ερωτηθείς σχετικά με μια από τις πιο αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τα Ηνωμένα Έθνη ένα «κλαμπ όπου πολύς κόσμος φλυαρεί και περνάει ευχάριστα την ώρα του», ο Μακρόν απάντησε «όχι, δεν έχει λόγο να είναι τόσο κατηγορηματικός».

«Μερικές φορές πράγματι αντιμετωπίζουμε αναποτελεσματικότητα και χάσιμο χρόνου», ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος, «αλλά ο ΟΗΕ (…) επιτρέπει να δημιουργείται ένα πολυμερές πλαίσιο, το οποίο ενώνει τις φωνές όλων των εθνών του κόσμου σε μία, το οποίο επιτρέπει να χειριζόμαστε όλα τα παγκόσμια ζητήματα, το οποίο επιτρέπει να αποτρέπεται ο κίνδυνος επικράτησης του νόμου του ισχυρότερου», συνέχισε.

«Ο ΟΗΕ είναι το πλαίσιο όπου γίνονται συζητήσεις που αρκετές φορές είναι εξαιρετικά περίπλοκες και όπου ο καθένας αποδέχεται τον καταναγκασμό της πλειοψηφίας», συμπλήρωσε ο Μακρόν.

Τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα μιας εβδομάδας συναντήσεων για διάφορα διεθνή ζητήματα στο πλαίσιο και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε τη «γραφειοκρατία» και την «κακοδιαχείριση» που μαστίζουν κατ' αυτόν τον ΟΗΕ.

Με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, μια πολιτική διακήρυξη δέκα σημείων η οποία καλεί να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον Οργανισμό υιοθετήθηκε στην αρχή της εβδομάδας.

Ο Τραμπ αξιώνει να γίνουν μεγάλες περικοπές δαπανών στον ΟΗΕ και να μειωθεί η συνεισφορά των ΗΠΑ.

Η Γαλλία δίσταζε ως την τελευταία στιγμή αλλά τελικά αποφάσισε να προσυπογράψει αυτό το κείμενο, παρότι δεν άρεσε στο Παρίσι, κατά πολλούς εταίρους του, ο τρόπος με τον οποίο προωθήθηκε αυτή η αμερικανική πρωτοβουλία.

 Ο Μακρόν προσπάθεια να μεταπείσει τον Τραμπ για το ιρανικό πυρηνικό προγραμμα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι δεν εγκαταλείπει ακόμη την προσπάθειά του να πείσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει άποψη όσον αφορά τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο Μακρόν πάντως αναγνώρισε ότι η συμφωνία δεν αρκεί από μόνη της. «Αρκεί αυτή η συμφωνία; Όχι, δοθείσης της εξέλιξης της κατάστασης στην περιοχή και της εντεινόμενης πίεσης που ασκεί το Ιράν στην περιοχή, και δοθείσης επίσης (…) της αυξημένης δραστηριότητας του Ιράν στο πεδίο των βαλλιστικών πυραύλων μετά τη σύναψη της συμφωνίας», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: ΑΠΕ