Ερντογάν εναντίον Μπαρζανί

Ερντογάν εναντίον Μπαρζανί

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ τα συνεχιζόμενα γυμνάσια του τουρκικού στρατού στα σύνορα με το Ιράκ υπογραμμίζουν την ανησυχία της Αγκυρας για το δημοψήφισμα που έχουν εξαγγείλει οι Αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν για την ερχόμενη Δευτέρα, ο Ταγίπ Ερντογάν επιστράτευσε και την απειλή των οικονομικών κυρώσεων. Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την τοπική κυβέρνηση των Κούρδων, υπό τον Μασούντ Μπαρζανί, να ακυρώσει το δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι η πραγματοποίησή του θα ανοίξει καινούργιο κύκλο συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή. «Μην ξεκινάτε μια διαδικασία που θα σας στερήσει και αυτά που έχετε», δήλωσε σχετικά.

Λίγο αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στη Νέα Υόρκη, υπενθύμισε ότι η Τουρκία στήριξε όλα τα προηγούμενα χρόνια τον Μπαρζανί, εκφράζοντας τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο τελευταίος τον αγνόησε στο κρίσιμο θέμα του δημοψηφίσματος και συνέχισε: «Το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας και η κυβέρνηση θα εξετάσουν τις επόμενες ημέρες την κατάσταση και θα καθορίσουν τι είδους κυρώσεις θα επιβάλουμε, αν τις επιβάλουμε. Πάντως, δεν θα είναι συνηθισμένες».

Στις απειλές εναντίον των Κούρδων υπερθεματίζει η κεμαλική αντιπολίτευση του κόμματος CHP, που ζητάει να διατυπωθεί τελεσίγραφο 24 ωρών στην κουρδική ηγεσία. Ανάμεσα στα πιο σκληρά μέτρα που συζητούνται στον τουρκικό Τύπο είναι η διακοπή της διανομής κουρδικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Κιρκούκ – Τσεϊχάν και ο εμπορικός αποκλεισμός του ιρακινού Κουρδιστάν από την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία κινείται ταχύτατα, με προοπτική να αναδειχθεί στον κύριο οικονομικό χρηματοδότη των Κούρδων του Ιράκ, εκτοπίζοντας τους Τούρκους και τους Αμερικανούς. Λίγες ημέρες πριν από το επίμαχο δημοψήφισμα, το ρωσικό ενεργειακό μεγαθήριο Rosneft ανακοίνωσε μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων για την αξιοποίηση του κουρδικού φυσικού αερίου. Ηταν η τρίτη μεγάλης κλίμακας συμφωνία της Rosneft στο ιρακινό Κουρδιστάν από τον περασμένο Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις που πιέζουν τον Μπαρζανί να ακυρώσει το δημοψήφισμα, η Ρωσία έχει αποφύγει τις όποιες συστάσεις. Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του σέβεται «τα νόμιμα δικαιώματα του κουρδικού έθνους, όπως και κάθε έθνους».

Το μέτωπο της Ράκα

Την ίδια ώρα, στη Συρία οι Κούρδοι μαχητές και οι σύμμαχοί τους κερδίζουν έδαφος στη μάχη για την απελευθέρωση της Ράκα, της μεγαλύτερης συριακής πόλης που έπεσε στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους το 2014.

Με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ, οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) κατάφεραν να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από άλλες πέντε συνοικίες της Ράκα και έφτασαν να ελέγχουν άνω του 80% της πόλης, όπως ανακοίνωσαν χθες. Την είδηση επιβεβαίωσε και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή