Τραμπ: «Ο τυφώνας Μαρία αφάνισε το Πουέρτο Ρίκο» – 15 οι νεκροί στη Δομινίκα

Τραμπ: «Ο τυφώνας Μαρία αφάνισε το Πουέρτο Ρίκο» – 15 οι νεκροί στη Δομινίκα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πουέρτο Ρίκο «αφανίστηκε» από τον τυφώνα «Μαρία» που έσπειρε την καταστροφή στο νησί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Το Πουέρτο Ρίκο είναι σε μια πολύ, πολύ, πολύ ευαίσθητη κατάσταση. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης καταστράφηκε», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Λίγο νωρίτερα ο Τραμπ είχε κηρύξει το νησί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, ώστε να αποδεσμευτούν ομοσπονδιακοί πόροι για να προχωρήσει η διαδικασία ανοικοδόμησης και αποκατάστασης των ζημιών.

Η δήμαρχος του Σαν Χουάν, της πρωτεύουσας του Πουέρτο Ρίκο, Κάρμεν Γιουλίν Κρους, μιλώντας για το εύρος των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας υπογράμμισε ότι «το Σαν Χουάν που ξέραμε μέχρι χθες χάθηκε».

Εξέφρασε μάλιστα φόβους ότι όλο το νησί και τα 3,5 εκατομμύρια των κατοίκων του μπορεί να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ακόμη και για 4-6 μήνες. Το αεροδρόμιο του Σαν Χουάν πάντως επαναλειτούργησε σήμερα, μόνο όμως για την προσγείωση στρατιωτικών αεροσκαφών. Ορισμένες εμπορικές πτήσεις μπορεί να επαναληφθούν από αύριο Παρασκευή.

Η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο δεν γνωρίζει ακόμη πόσα σπίτια και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί. Οι αρχές όμως εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα χρειαστεί να φιλοξενήσουν πολλούς άστεγους ανθρώπους σε καταφύγια.

Ο Μαρία, που συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 185 χιλιομέτρων την ώρα, έπληξε σήμερα τη Δομινικανή Δημοκρατία και αναμένεται ότι το βράδυ απόψε και αύριο θα περάσει από τα νησιά Τερκς και Κέικος και από τις νοτιοανατολικές Μπαχάμες.

Στη Δομινικανή Δημοκρατία και ιδίως στην τουριστική περιοχή Πούντα Κάνα, οι αρχές υπολογίζουν ότι έχουν καταστραφεί πάνω από 1200 σπίτια.

Η παραλιακή πόλη Μίτσες είναι επίσης μεταξύ εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο. Όλα τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες παρέμειναν κλειστά και η κυβέρνηση διέταξε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους ή σε ασφαλή καταφύγια. Ο τυφώνας αναμένεται ότι θα ενισχυθεί ελαφρά καθώς κινείται βορειότερα, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πάντως ότι δεν θα πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Στις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους ο κυβερνήτης απαγόρευσε την κυκλοφορία μέχρι νεωτέρας, προκειμένου να καθαριστούν οι δρόμοι από τα συντρίμμια και τα πεσμένα δέντρα. Περίπου το 70% των κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές.

Τουλάχστον 15 νεκροί και 20 αγνοούμενοι στη Δομινίκα

Στους 15 ανέρχονται οι νεκροί στη Δομινίκα από τον τυφώνα «Μαρία» που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τα νησιά της Καραϊβικής, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της, ενώ 20 ακόμη άτομα αγνοούνται.

Πρόκειται για τον δεύτερο τυφώνα που έφτασε στην κατηγορία 5 και που πλήττει την Καραϊβική μέσα στον Σεπτέμβριο. Ο τυφώνας στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον ενός ανθρώπου στη Γουαδελούπη, έπληξε το Σεντ Κρουά στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους και προκάλεσε τεράστιες υλικές καταστροφές στη μικροσκοπική Δομίνικα. Η περιοχή επλήγη πριν από λίγες ημέρες από τον τυφώνα Ίρμα, μια από τις πιο σφοδρές καταιγίδες που έχουν καταγραφεί ποτέ στον Ατλαντικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή