Βαθαίνει το ρήγμα στην Ισπανία

Βαθαίνει το ρήγμα στην Ισπανία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Σε ουσιαστική κατάργηση της καταλανικής αυτονομίας προχώρησαν χθες οι αρχές της Μαδρίτης, μετά τις συλλήψεις από την ισπανική αστυνομία 13 ανώτερων στελεχών της αυτόνομης καταλανικής κυβέρνησης, τις εφόδους σε διοικητικά κτίρια της αυτόνομης κυβέρνησης και την ανάληψη από τη Μαδρίτη της διαχείρισης όλων των καταλανικών δημοσίων δαπανών. Εφαρμόζοντας κατά τέτοιον τρόπο τη δικαστική απόφαση περί αντισυνταγματικότητας του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, οι αρχές της Μαδρίτης κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν το ρεύμα των αυτονομιστών.

«Επέμβαση»

«To ισπανικό κράτος επενέβη στην καταλανική κυβέρνηση και επέβαλε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης», δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζδεμόν. «Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις αντιδημοκρατικές και απολυταρχικές ενέργειες του ισπανικού κράτους». Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται o Καταλανός υπεύθυνος Οικονομικών Ζοζέπ Μαρία Ζόπε και ο υπεύθυνος Φορολογικών Εσόδων Λουίς Σαλβάδο. Οι ισπανικές αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν πάνω από δέκα εκατομμύρια ψηφοδέλτια, εκατοντάδες χιλιάδες φυλλάδια με προεκλογικό υλικό, καθώς και λίστες με δεκάδες χιλιάδες ονόματα δικαστικών αντιπροσώπων.

«Είναι λογικό να ενεργήσει το κράτος», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. «Κανένα δημοκρατικό κράτος δεν θα δεχόταν τις προτάσεις αυτών των ανθρώπων».

«Απέναντί του»

«Αν ο Ραχόι επιμείνει σε αυτή την κατασταλτική στρατηγική, θα βρει απέναντί του όλους τους Καταλανούς ενωμένους στη διαφορετικότητά τους να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες», δήλωσε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου, η παράταξη της οποίας δεν υποστηρίζει την απόσχιση, αλλά το δικαίωμα των Καταλανών να αποφασίσουν.

Το «δικαίωμα στην απόφαση» επικαλέστηκε και η ποδοσφαιρική ομάδα Μπαρτσελόνα. «Η Μπάρτσα καταδικάζει κάθε πράξη που μπορεί να εμποδίσει το δικαίωμα στη λήψη αποφάσεων και την ελευθερία της έκφρασης», ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση της καταλανικής ομάδας.

Οι καταλανικές αρχές βασίζουν τη διενέργεια του αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος στην ανώτερη από το σύνταγμα, κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών. Ωστόσο, κείμενο που προσυπέγραψαν δεκάδες καθηγητές Νομικής υποστηρίζει ότι η αρχή αυτή θεμελιώνει δικαίωμα απόσχισης μόνο σε περίπτωση που παραβιάζονται κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών που επιζητούν την απόσχιση.

Κάποιοι από τους χιλιάδες Καταλανούς που συγκεντρώθηκαν χθες κάτω από τα γραφεία της αυτόνομης κυβέρνησης, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις, τραγουδώντας τον αντιφασιστικό ύμνο «Λ’ Εστάκα», είχαν ως σύνθημα: «Εξω οι δυνάμεις κατοχής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή