Και το μεταναστευτικό στις γερμανικές κάλπες

Και το μεταναστευτικό στις γερμανικές κάλπες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τα τελευταία κλειστά γυμναστήρια που λειτουργούσαν ως κέντρα προσωρινής στέγασης προσφύγων έχουν πλέον επιστραφεί προς χρήση στα σχολεία, ενώ το χάος που προέβλεπαν οι απαισιόδοξοι δεν υπάρχει. Με κόστος τη δραματική επιβάρυνση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (κάτι που φυσικά δεν απασχολεί τη γερμανική συζήτηση), η Αγκελα Μέρκελ είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις κάλπες της Κυριακής ισχυριζόμενη ότι έχει θέσει υπό έλεγχο την προσφυγική κρίση.

Το ερώτημα είναι πόσο μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος βλέπει την κατάσταση με τον ίδιο τρόπο. Είναι απολύτως σαφές ότι το άνοιγμα των συνόρων για την υποδοχή ενός εκατομμυρίου προσφύγων το 2015 έχει εξοργίσει τους οπαδούς του αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD, οι οποίοι γιουχάρουν την καγκελάριο σε προεκλογικές εκδηλώσεις στην Ανατολική Γερμανία, ενώ κατεβαίνουν στις εκλογές με αίτημα τη φυλάκισή της. Παράλληλα, όμως, η πολιτική της Μέρκελ εδραίωσε τη θέση της στον μεσαίο χώρο, αφαιρώντας από τους ψηφοφόρους των Σοσιαλδημοκρατών έναν λόγο (την πιο ανθρωπιστική στάση προς τους πρόσφυγες) να επιλέξουν το κόμμα του Μάρτιν Σουλτς. Για κάθε έναν οπαδό της AfD που κατηγορεί την καγκελάριο για «προδοσία της πατρίδας», υπάρχουν έξι φορές περισσότεροι οπαδοί των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών που εκτίμησαν τη στάση της.

Το πρόβλημα για την καγκελάριο είναι ο συνδυασμός των δύο πολιτικών επιλογών, της υποδοχής μεγάλου αριθμού προσφύγων και της επιμονής στο «μαύρο μηδενικό», δηλαδή στην αυστηρή περιστολή των δημοσίων δαπανών. «Δεν νομίζω ότι είναι όλα υπό έλεγχο, όπως είχε σχεδιαστεί», είπε στο πρακτορείο Α.Ρ. ο 20χρονος Μόριτς Μπέρτραμ, κάτοικος μικρού χωριού βορείως της Κολωνίας. «Παντού υπάρχει συνωστισμός, ακόμη και γι’ αυτούς που φυσικά χρειάζονται βοήθεια, αλλά δεν τη λαμβάνουν γιατί το σύστημα έχει υπερφορτωθεί».

Προκειμένου να περιορίσει τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, η Αγκελα Μέρκελ ενήργησε ώστε να υπάρξει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, μια συμφωνία η οποία της έχει «δέσει τα χέρια» σε ό,τι αφορά τη στάση που μπορεί να τηρήσει απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση. Οι Γερμανοί Πράσινοι, που κατηγορούν την καγκελάριο για ενδοτική στάση απέναντι στην Τουρκία, χθες έστρεψαν την προσοχή τους σε ένα διαφορετικό ζήτημα: στο πώς θα αποτραπεί η ανάθεση στην Τουρκία της διοργάνωσης του τελικού του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή