Στο σφυρί το αρχηγείο των Σοσιαλιστών στο Παρίσι

Στο σφυρί το αρχηγείο των Σοσιαλιστών στο Παρίσι

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την πώληση του ιστορικού αρχηγείου του στην οδό Σολφερινό του αριστοκρατικού 7ου δημοτικού διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε, χθες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Παρότι στελέχη του κόμματος απέφυγαν να δώσουν εκτιμήσεις για το τίμημα της ιδιωτικής κατοικίας των 3.000 τετραγωνικών μέτρων, μεσιτικά γραφεία του Παρισιού υπολογίζουν ότι αυτό θα κυμανθεί μεταξύ 40 και 70 εκατ. ευρώ.

Στην απόφαση αυτή έφθασε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κατέχει το οίκημά του από το 1981, εξαιτίας της εκλογικής πανωλεθρίας του 2017. Το κόμμα διαθέτει πλέον 31 βουλευτές –από 284 στην προηγούμενη Bουλή– και έχει χάσει έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατικών επιδοτήσεών του. Το κόμμα ελάμβανε 25 εκατ. ευρώ κρατικών επιχορηγήσεων ετησίως μεταξύ 2012 και 2017, όταν κατείχε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Η επιχορήγηση σήμερα δεν ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ.

«Καμία τράπεζα δεν θέλει να μας δανείσει, δεδομένης της κατάστασης των οικονομικών μας», λέει υψηλά ιστάμενο στέλεχος των Σοσιαλιστών, που υπογραμμίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, η πώληση του οικήματος της οδού Σολφερινό αποτελούσε μονόδρομο. Οι οπαδοί της πώλησης υπογραμμίζουν, επίσης, ότι ένα σοσιαλιστικό κόμμα δεν μπορεί να στεγάζεται στην πλέον αριστοκρατική συνοικία της πρωτεύουσας. «Οφείλουμε να λάβουμε αποφάσεις. Επιλέγουμε να χάσουμε ένα σύμβολο για να αποκτήσουμε τα οικονομικά μέσα», λέει στέλεχος του κόμματος.

Η νέα έδρα

Αγνωστο παραμένει ακόμη πού θα μετακομίσει το κόμμα, με ορισμένα στελέχη να κάνουν λόγο για νέα έδρα σε προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας ή σε δημοτικό διαμέρισμα στο βόρειο τμήμα του Παρισιού, όπου τα ενοίκια παραμένουν ακόμη λογικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή