Διάταγμα Τραμπ για νέες κυρώσεις κατά Βόρειας Κορέας

Διάταγμα Τραμπ για νέες κυρώσεις κατά Βόρειας Κορέας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπογραφή ενός εκτελεστικού διατάγματος που επιτρέπει στην Ουάσιγκτον να εντείνει τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντ. Τραμπ.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ανακοίνωσε ότι σκληραίνει το πλαίσιο για πρόσωπα και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και τραπεζών, οι οποίες συναλλάσσονται με τη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτο οντότητες να υποστηρίζουν οικονομικά το καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

Οπως μάλιστα ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπης, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, οι τράπεζες που πραγματοποιούν συναλλαγές στη Βόρεια Κορέα δεν θα επιτρέπεται να λειτουργούν εντός των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων που επέβαλε σήμερα η Ουάσιγκτον ενάντια στην Πιονγκιάνγκ.

«Καμία τράπεζα σε καμία χώρα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να διευκολύνει την καταστρεπτική συμπεριφορά του (βορειοκορεάτη ηγέτη) Κιμ Γιονγκ Ουν», δήλωσε ο Μνούτσιν στους δημοσιογράφους. «Τα ξένα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα έχουν λάβει πλέον την προειδοποίηση ότι από εδώ και στο εξής μπορούν να επιλέγουν να συνεργάζονται είτε με τις ΗΠΑ, είτε με τη Βόρεια Κορέα αλλά όχι και με τις δύο», διεμήνυσε. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι όποιες κυρώσεις που επιβλήθηκαν με το νέο εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ στοχεύουν μελλοντικές και όχι παρελθοντικές συμπεριφορές.

Ο Τραμπ, πριν από μια συνάντησή του με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας διέταξε τις κινεζικές τράπεζες να σταματήσουν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με το απομονωμένο κράτος, ενώ επισήμανε ότι οι νέες κυρώσεις θα κόψουν πηγές εσόδων που χρηματοδοτούν τις προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να αναπτύξει τα οπλικά της συστήματα.

Παράλληλα,  είπε ότι τα νέα μέτρα στοχεύουν επίσης να πλήξουν τις θαλάσσιες μεταφορές και τα εμπορικά δίκτυα της Πιονγιάνγκ.

Τομείς όπως η υφαντουργία, αλιεία, τεχνολογία πληροφοριών και µεταποιητικές βιοµηχανίες, είναι ανάμεσα σε αυτές που οι ΗΠΑ στοχεύουν να πλήξουν.

Οι νέες κυρώσεις δίνουν τη διακριτική ευχέρεια στο υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει κυρώσεις σε αλλοδαπές τράπεζες που πραγματοποιούν συναλλαγές που σχετίζονται με εμπόριο με τη Βόρεια Κορέα.

Τόνισε ότι τα τιμωρητικά μέτρα του διατάγματος στοχεύουν αποκλειστικά μια χώρα, τη Βόρεια Κορέα, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν περισσότερες ενέργειες που μπορεί να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε ερώτηση αν ο διάλογος είναι ακόμη πιθανός με το καθεστώς, απάντησε: «Γιατί όχι;».

«Πράσινο φως» από Ε.Ε. για επιβολή πρόσθετων κυρώσεων

Οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν σήμερα το «πράσινο φως» για την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας με αφορμή την τελευταία πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ, ανέφεραν πολλές διπλωματικές πηγές.

Οι κυρώσεις αυτές θα συμπληρώσουν εκείνες που αποφασίστηκαν από τον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται ότι θα επιβληθεί πλήρης απαγόρευση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να εξάγουν πετρέλαιο στη Βόρεια Κορέα και να επενδύουν στη χώρα αυτή, όπως είπαν δύο διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Με πληροφορίες από REUTERS, ΑΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή