Τζέικ Λα Μότα: Το «Οργισμένο είδωλο» έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών

Τζέικ Λα Μότα: Το «Οργισμένο είδωλο» έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΪΑΜΙ. Σε ηλικία 95 ετών πέθανε ο πυγμάχος Τζέικ Λα Μότα, τον οποίο υποδύθηκε ο Ρόμπερτ ντε Νίρο στην ταινία «Οργισμένο είδωλο» του Μάρτιν Σκορσέζε.

Ο Λα Μότα κυριάρχησε για δύο χρόνια στο στερέωμα της πυγμαχίας στα μέσα της δεκαετίας του 1950, κατακτώντας τον τίτλο του πρωταθλητή μεσαίων βαρών, μετά τη νίκη του επί του Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον, και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό, χάρη στο πάθος του μέσα στο ρινγκ. Ο Αμερικανός πυγμάχος επανέκτησε την αίγλη του στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μετά την προβολή της ταινίας «Οργισμένο είδωλο» του Σκορσέζε, που βασίσθηκε στην αυτοβιογραφία του πυγμάχου. Ο Ντε Νίρο τιμήθηκε με το Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για την ταινία, υποδυόμενος τον Λα Μότα.

«Ο Τζέικ Λα Μότα ήταν ένας αληθινός πρωταθλητής. Μια τεράστια προσωπικότητα, που έζησε πολύ σκληρή ζωή. Είμαι υπερήφανος που είχα την ευκαιρία να τον γνωρίζω», είπε ο Μάρτιν Σκορσέζε.

Ο «Ταύρος του Μπρονξ», όπως ήταν το παρωνύμιο του Λα Μότα, έγινε περισσότερο γνωστός για τον βίαιο χαρακτήρα του και την κακοποίηση των συζύγων του, έχοντας παντρευτεί έξι φορές.

Ο Λα Μότα γεννήθηκε το 1922 σε υποβαθμισμένη συνοικία μεταναστών της Νέας Υόρκης. Εγινε διάσημος για την ικανότητά του να δέχεται ισχυρά χτυπήματα, χωρίς να χάνει τις αισθήσεις του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ηττήθηκε μόλις μία φορά με νοκ άουτ στη μακρά σταδιοδρομία του.

Μετά την απόσυρσή του από τα ρινγκ, το 1954, αγόρασε νυχτερινό κέντρο στο Μαϊάμι, προτού ασχοληθεί με τον χώρο του θεάματος και τη διαφήμιση.

Η ταινία «Οργισμένο είδωλο» του 1980 προτάθηκε για οκτώ βραβεία Οσκαρ. Παρότι ο Μάρτιν Σκορσέζε δεν τιμήθηκε για αυτήν, ο πρωταγωνιστής της Ρόμπερτ ντε Νίρο κέρδισε το βραβείο, έχοντας πάρει 25 κιλά για να υποδυθεί τον μεγαλύτερο σε ηλικία και κατά πολύ βαρύτερο Λα Μότα.

Ο Τζέικ Λα Μότα ήταν πατέρας έξι παιδιών, δύο αγοριών και τεσσάρων κοριτσιών. Το 1998 έχασε τους δύο γιους του, τον Τζέικ τζούνιορ σε ηλικία 51 ετών από καρκίνο και τον 49χρονο Τζο σε αεροπορικό δυστύχημα στα ανοικτά της Νέας Σκωτίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή